Hulp bij ongeval met de wagen

Het Europees Aanrijdingsformulier invullen bij een ongeval

Wanneer je als automobilist betrokken bent bij een verkeersongeval, dan moet je het Europees aanrijdingsformulier invullen. De verzekeraars gebruiken het Europees aanrijdingsformulier om de schade te regelen. Zorg er dan ook voor dat je steeds een blanco exemplaar bij hebt.

Aanrijdingsformulier invullen

Het is belangrijk dat je het formulier grondig en correct invult, want het document helpt de verzekeraars de schade snel te regelen. Hou er rekening mee dat een onvolledig of fout ingevuld aanrijdingsformulier het risico inhoudt dat de verzekeringsmaatschappij jou schade niet volledig of zelfs helemaal niet zal vergoeden.

Indien je niet beschikt over een aanrijdingsformulier, dan kan je dit aanvragen bij jouw verzekeraar. Je kan via de volgende link ook digitale versie downloaden van het Europees aanrijdingsformulier. Hou er echter rekening mee dat wanneer je dit thuis zou afdrukken er geen doordrukkopie beschikbaar zal zijn wanneer je dit afdrukt op normaal drukpapier.

Voorzorgen en veiligheidsmaatregelen

Voordat je begint met het invullen van het aanrijdingsformulier dien je eerst en vooral enkele voorzorgen en veiligheidsmaatregelen te treffen na een ongeval, namelijk:

  • Indien er gewonden zijn, bel dan eerst 112 zodat snel een ambulance ter plekke kan komen.
  • Zet na het ongeval jouw motor af, schakel je 4 knipperlichten in en plaats indien de situatie dit vereist een gevarendriehoek op 30 tot 100 meter van de voertuigen.
  • Trek ook een fluojasje aan zodat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers.
  • Indien er enkel materiële schade is en er is hinder en/of gevaar voor andere weggebruikers door het ongeval, bel dan meteen de politie en/of wegenhulp om ter plaatse de situatie veilig te stellen. Indien je jou op een autosnelweg of in een tunnel bevindt, dan kan je de nooddiensten bereiken door een praatpaal te zoeken.
  • Indien jouw voertuig nog kan rijden en je jou in een situatie bevindt waarbij je een gevaar of hindernis vormt voor andere weggebruikers, duid dan met krijt de plaats van het voertuig aan en verplaats jouw voertuig naar de dichtstbijzijnde plaats die het gevaar en de hinder wegneemt.

Tips

Lees aandachtig onze tips voor het invullen van het Europees Aanrijdingsformulier, ze helpen jou bij het vlot & correct invullen van het Europees Aanrijdingsformulier indien je betrokken bent in ongeval met de wagen.

Extra aandacht

Besteed extra aandacht aan de volgende velden op het aanrijdingsformulier:

Europees Aanrijdingsformulier-autoverzekering

2Noteer de exacte plaatsbeschrijving zodat indien nodig later een plaatsonderzoek kan gebeuren.
3Indien er gewonden zijn,vermeld dit dan meteen op het formulier.
5Vermeld de contactgegevens van eventuele getuigen van het ongeval.
7Controleer aandachtig deze gegevens van zowel jezelf als van de tegenpartij. Vraag de groene kaart van de tegenpartij om dit te controleren.
10Duid met een pijl aan waar het voertuig eerst werd geraakt.
11Indien er zichtbare schade is, beschrijf deze dan meteen hier in plaats van dit later te beschrijven in een afzonderlijke verklaring.
12Vink het vakje aan dat van toepassing is voor voertuig A en B, en vergeet niet om onderaan de lijst uit vak 12 het precieze aantal aangevinkte vakjes te noteren zodat geen van beide partijen na het ondertekenen van het formulier nog extra vakjes kan aanvinken zonder medeweten van de tegenpartij.
13Maak een nauwkeurige, duidelijke schets van het ongeval en let hierbij op de verhoudingen. Vergeet volgende zaken niet te vermelden: de rijrichting van de voertuigen, verkeersborden, verkeerslichten, andere voertuigen, obstakels, en andere relevante gegevens.
14Vermeld hier zeker eventuele opmerkingen, want indien je deze hier niet noteert, dan kan men aannemen dat je jou akkoord hebt verklaard met mogelijke opmerkingen die de tegenpartij noteert.
15Zet pas jouw handtekening nadat jijzelf en de tegenpartij klaar zijn met het invullen van alle velden op het aanrijdingsformulier.

Meer tips

Lees Europees aanrijdingsformulier om het correct invullen van een Europees Aanrijdingsformulier.