Verkeersbelasting in België

De verkeersbelasting is één van de twee verschillende autobelastingen die in België worden gehoffen. Behalve de jaarlijkse Verkeersbelasting is er eveneens de Belasting op Inverkeerstelling van Voertuigen, ook gekend als de BIV.

Verkeersbelasting

De jaarlijkse verkeersbelasting wordt jaarlijks aangerekend aan eigenaars van voertuigen die gebruik maken van de openbare weg. De belasting wordt dus gehoffen op elke personenwagen, vrachtwagen, minibus of ander voertuig. Het tarief voor de verkeersbelasting wordt vastgesteld na inschrijving van het voertuig bij de Dienst voor de Inschrijving van Voertuigen (DIV).

Je kan het tarief van de verkeersbelasting die je zal moeten betalen simuleren via een berekeningsmodule die kan worden geraadpleegd op de website van de Vlaamse Overheid. Surf naar de website van het Belastingportaal Vlaanderen voor het maken van een simulatie.

Belasting op Inverkeerstelling (BIV)

De Belasting op Inverkeerstelling van Voertuigen wordt gehoffen voor elk voertuig dat geactiveerd wordt in het openbare verkeer. Een eigenaar van een nieuw voertuig die het voertuig voor de eerste keer inschrijft, of de nieuwe eigenaar van een tweedehandsvoertuig die het voertuig opnieuw inschrijft, is de belasting verschuldigd zodra hij het voertuig inschrijft op zijn of haar naam.

Aanvullende Verkeersbelasting voor voertuigen met LPG-motor

Als eigenaar van een voertuig met LPG-motor, dan zal je bovenop de Verkeersbelasting en de Belasting op Inverkeerstelling ook nog een aanvullende verkeersbelasting dienen te betalen.

Tarieven

De berekening van de tarieven voor deze verkeersbelastingen gebeurt aan de hand van verschillende criteria. Je kan meer gedetailleerde informatie over deze belastingen vinden op onze pagina omtrent de Tarieven van de Verkeersbelasting en via de website van de Vlaamse Belastingdienst. Je kan op de website van de Vlaamse Belastingdienst ook een gedetailleerde brochure downloaden waarin alle tarieven voor de verschillende verkeersbelastingen voor personenwagens, lichte vrachtwagens en andere voertuigen staan vermeld.