Verzekeringen

Autobelasting in België

De autobelasting in België omvat 2 verschillende autobelastingen: de jaarlijkse Verkeersbelasting en de Belasting op Inverkeerstelling (BIV).

Verkeersbelasting

De verkeersbelasting dient te worden betaald door iedereen die eigenaar is van een voertuig dat zich op de openbare weg begeeft. Het gaat dus op een jaarlijkse belasting op het gebruik van personenwagen, vrachtwagens, minibussen, of andere voertuigen, en die wordt vastgesteld nadat je een voertuig hebt ingeschreven bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV).

De prijs die je zal dienen te betalen als verkeersbelasting kan je simuleren via een tool die beschikbaar wordt gesteld door de Vlaamse Overheid.

Je kan de simulatie snel & eenvoudig maken via het Belastingportaal Vlaanderen.

Belasting op Inverkeerstelling (BIV)

De belasting op inverkeerstelling van voertuigen wordt gehoffen telkens een voertuig in het verkeer wordt gesteld. Een inverkeerstelling houdt in dat de eigenaar van een nieuwe voertuig het voertuig voor de eerste maal registreert, of dat een nieuwe eigenaar die een tweedehandsvoertuig heeft gekocht opnieuw het voertuig inschrijft op zijn naam.

Aanvullende Verkeersbelasting voor LPG-voertuigen

Wanneer je eigenaar bent van een voertuig met een LPG-motor, dan dien je behalve de Verkeersbelasting en de Belasting op Inverkeerstelling hiervoor ook nog een aanvullende verkeersbelasting betalen.

Tarieven

De tarieven voor de verschillende belastingen die je dient te betalen als eigenaar van een voertuig worden berekend aan de hand van verschillende criteria. Je kan hier meer details over lezen via onze pagina over de Tarieven van de Verkeersbelasting en op de website van de Vlaamse Belastingsdienst waar je een gedetailleerde brochure kan downloaden met alle tarieven voor de verkeersbelastingen voor personenwagens, lichte vrachtwagens en aanverwante voertuigen.