Autolening

Autolening berekenen

Gezien de bijzonder lage rentevoeten bij de verschillende banken is het momenteel erg interessant om een autolening af te sluiten. De rentevoet varieert momenteel tussen slechts 0,99% en 1,99% bij enkele van de meest voordelige banken. Dankzij ons vergelijkende overzicht hieronder kan je snel & eenvoudig een simulatie maken & offerte ontvangen voor een autolening bij verschillende banken.

De looptijd die je best kiest voor jouw persoonlijke situatie is afhankelijk van het bedrag dat je wenst te lenen voor de aankoop van jouw auto en het bedrag dat je maandelijks opzij kan zetten om je autolening vlot terug te betalen.

Indien je een kleiner maandelijks bedrag wil betalen voor de terugbetaling van je autolening, dan kies je voor een langere looptijd. Je betaalt dan in totaal meer interest voor je lening, in ruil voor een langere spreiding van de terugbetaling.
Heb je maandelijks meer geld ter beschikking om je autokrediet terug te betalen, dan kan je kiezen voor een kortere looptijd. Hoe korter de looptijd, hoe minder intrest je zal betalen.

Rekening houdend met de historische lage rentevoeten voor autoleningen (en bepaalde andere leningen) zijn de interesten die je momenteeel als consument betaalt erg laag. Het verschil in kosten tussen een korte en langere spreiding van de looptijd is daarom ook in vele gevallen erg klein. Dit biedt jou als ontlener de mogelijkheidheid om jouw looptijd maximaal te spreiden zodat je elke maand zoveel mogelijk geld kan behouden voor andere uitgaven die los staan van je autolening.

Je dient er echter rekening mee te houden dat er een wettelijke beperking geldt wat betreft de looptijd voor autoleningen. Je vindt hieronder een overzicht van de maximale looptijd voor autoleningen die van toepassing voor de verschillende schijven ontleende bedragen.
Wanneer je jouw autolening simuleert via de simulator van de verschillende banken zal automatisch rekening worden gehouden met deze wettelijke beperking in looptijd.

Geleend bedrag & maximale looptijd

 • Tot € 2500 = 24 maanden
 • Tot € 3700 = 30 maanden
 • Tot € 5600 = 36 maanden
 • Tot € 7500 = 42 maanden
 • Tot € 10.000 = 48 maanden
 • Tot € 15.000 = 60 maanden
 • Tot € 40.000 = 72 maanden

Het geld voor jouw autolening wordt doorgaans ter beschikking gesteld zodra is voldaan aan de volgende voorwaarden:

 • De wagen werd geleverd of staat klaar voor ophaling bij de verkoper
 • De ondertekende aankoopdocumenten & de bestelbon of factuur zijn afgeleverd aan de bank
 • Er is een overeenkomst wat betreft de bankrekening waarop het geld voor de autolening dient te worden gestort en via dewelke ook de maandelijkse aflossingen zullen worden gebeuren. Niet alle banken verplichten je overigens om hiervoor een bankrekening te gebruiken als de bank bij wie je de autolening afsluit.

Maandelijkse terugbetaling autolening met vast bedrag

Wanneer je een autolening afsluit voor de aankoop van een nieuwe of tweedehandse wagen, dan zal je hiervoor een zekere interest betalen die wordt berekend op basis van een vaste rentevoet.

Doordat er een vaste rentevoet is gekoppeld aan je autolening zal deze nooit wijzigen. Hierdoor weet je dus bij het afsluiten van jouw lening hoeveel je elke maand zal dienen te betalen aan jouw bank todat jouw autolening volledig is terugbetaald. Zo kan je perfect jouw maandelijkse inkomsten & uitgaven plannen zonder dat je jou hoeft zorgen te maken over onvoorziene stijgingen in je uitgaven door plotse verhoogde uitgaven van je lening(en).

Als je een simulatie uitvoert via een simulator waarmee je jouw autolening kan simuleren, dan zal je eerst het gewenst leenbedrag dienen in te geven. De meest simulatoren zullen vervolgens automatisch een voorstel doen voor de looptijd van je lening met hierbij de maandelijkse aflossing die van toepassing zou zijn voor deze looptijd. Je kan zelf de looptijd of het leenbedrag wijzigen om te berekenen hoeveel de maandelijkse aflossing zou bedragen voor de verschillende combinaties.

Terugbetalingscapaciteit

Hoeveel je elke maand kan afbetalen is afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie. Indien je maandelijks geld overhoudt dat je opzij kan zetten om te sparen, dan kan je dat maandelijkse bedrag gebruiken voor de aankoop van een wagen. Dit bedrag kan je dan ook hanteren wannneer je simulaties maakt voor je autolening.

Jouw terugbetalingscapaciteit bereken je door jouw maandelijkse inkomsten te verminderen met jouw maandelijkse uitgaven. De volgende richtlijnen helpen je bij het zo nauwkeurig mogelijk inschatten van jouw terugbetalingscapaciteit.

Berekenen van je maandelijkse inkomsten

Jouw maandelijkse inkomen kunnen volgende inkomsten omvatten:

 • Loon/werkvergoeding
 • Inkomen uit zelfstandige activiteit, bijberoep of bijklussen
 • Verhuur van vastgoed (appartement, huis, garages,…)
 • Eventueel alimentatiegeld

Indien je de ene maand meer of minder inkomsten hebt dan een andere maand, bereken dan de gemiddelde inkomsten van verschillende maanden.

Indien je samen met een andere persoon wil lenen, tel dan jullie beide maandelijkse inkomsten samen. Hou er hierbij wel rekening mee dat je niet allebei dezelfde inkomsten tweemaal optelt.

Berekenen van je maandelijkse uitgaven

Maandelijkse uitgaven omvatten:

 • Vaste uitgaven
  je lopende afbetalingen of huur voor je woning
  andere lopende afbetalingen, zoals een autolening of een persoonlijke lening
  kredietkaarten & budgetfaciliteit
 • Budget huishouden
  Jouw huishoudbudget omvat de kosten die je maakt om te leven, alleen of met een gezin.
  Huishoudkosten variëren sterk wanneer je verschillende huishoudens vergelijkt. Een huishouden van een alleenstaande verschilt sterk van het huishouden van een gezin, en het huishouden van een gezin met twee kinderen verschil sterk van een gezin met vier kinderen.
  Een alleenstaande heeft maandelijks zo’n € 1.000 nodig om rond te komen (voeding, kleding, huur, en kleine diverse uitgaven zoals mobiele telefoon, televisieabonnement,…). Dat bedrag kan makkelijk verdubbelen voor gezinnen met meerdere kinderen.

Startdatum aflossingen

Je start met het terugbetalen van jouw autolening één maand nadat jouw bank het geld op jouw rekening heeft gestort. De volgende aflossingen worden uitgevoerd op dezelfde dag van de maand als de dag van de eerste aflossing.

Autolening voor nieuwe & jonge wagens

FINANCIËLE INSTELLING RENTE (JKP) SIMULATIE EN OFFERTE MINIMUM BEDRAG MAXIMUM BEDRAG VOOR PRIVÉ GEBRUIK VOOR BEROEP OF BEDRIJF
Autolening ING vanaf 1,75% OfferteSimulatie € 2.000 Tot 110% van aankoopprijs Ja Nee
Autolening BNP Paribas Fortis vanaf 1,90% OfferteSimulatie € 1.250 Tot 120% van aankoopprijs Ja Ja
Autolening Beobank vanaf 0,99% OfferteSimulatie € 2.500 € 50.000 Ja Nee
Auxifina vanaf 4,09% OfferteSimulatie € 2.500 € 75.000 Ja Nee
Autolening KBC Bank vanaf 3,95% OfferteSimulatie € 2.500 € 40.000 Ja Ja
Autofinanciering Record Bank vanaf 5,75% OfferteSimulatie € 1.300 € 100.000 Ja Ja

Autolening voor tweedehandswagens

FINANCIËLE INSTELLING RENTE (JKP) SIMULATIE EN OFFERTE MINIMUM BEDRAG MAXIMUM BEDRAG VOOR PRIVÉ GEBRUIK VOOR BEROEP OF BEDRIJF
Auxifina vanaf 5,95% OfferteSimulatie € 1.500 € 75.000 Ja Nee
Persoonlijke lening BNP Paribas Fortis vanaf 7,79% OfferteSimulatie € 1.250 € 50.000 Ja Nee
Persoonlijke lening Record Bank vanaf 9,99% OfferteSimulatie € 1.300 € 100.000 Ja Nee
Persoonlijke lening Beobank vanaf 10% OfferteSimulatie € 2.500 € 70.000 Ja Nee