Veiligheid pretpark
Veiligheidstips

Veilig & zorgeloos dagje plezier in het pretpark

Een leuk uitstapje naar een pretpark eindigt jammer genoeg vaak minder leuk dan gepland. Enkele van de vaak voorkomende incidenten die de pret grondig kunnen verstoren zijn zoek geraakte of gestolen portemonnees of handtassen, verdwaalde kinderen die hun ouders niet terugvinden of kwetsuren na een incident op een bepaalde attractie. Dergelijke nare gebeurtenissen kan je echter makkelijk voorkomen mits een goede planning te maken en jou goed voor te bereiden op jullie dagje in het pretpark.

Jouw kind spoorloos in pretpark?

Wist je dat maar liefst 27 % van alle gezinnen die een pretpark bezoekt, wordt geconfronteerd met één van hun kinderen die plots spoorloos is in het pretpark?

Tips voor een leuk dagje pret

  • Hou jouw kind steeds dicht bij jou en verlies het niet uit het oog. Zorg ervoor dat je een plan klaar hebt in geval van nood wanneer jouw kind toch plots spoorloos zou zijn. Spreek ook met alle gezinsleden duidelijk af op welke plaats je elkaar dient te ontmoeten wanneer iemand de groep kwijt is geraakt. Je kan ook best reeds aan de ingang van het pretpark informeren waar verloren gelopen kinderen heen worden gebracht.
  • Wanneer je een pretpark bezoekt, kies dan zorgvuldig de juiste kleding voor jouw uitstap. Ga na welk weer wordt voorspeld en kies kleding die makkelijk zit. Trek makkelijke of sportieve schoenen aan zodat je comfortabel en zonder pijn de ganse dag kan stappen. Let er op dat je geen sjaals, loshangende veters of dergelijke draagt zodat deze tijdens een rit op een attractie niet vast kunnen komen te zitten en ernstige verwondingen kunnen veroorzaken.
  • Drink voldoende indien je het pretpark bezoekt op een warme dag.
  • Bescherm jouzelf en jouw gezin met zonnebrandolie tegen zonnebrand indien het een zonnige dag wordt. Ook al schijnt de zon iets minder fel, gebruik dan nog voldoende zonnecrème en hoedjes of petjes.
  • Pretparken voorzien soms kinderarmbandjes waarop je jou naam naam en mobiel nummer kan noteren. Zo kan je meteen worden gecontacteerd indien jouw kind wordt gevonden. Indien je geen armbandje ter plaatse zou kunnen krijgen, voorzie dan dat je zelf jouw contactgegevens ergens op noteert om te bevestigen aan jouw kind. Idealiter koop je reeds op voorhand een herbruikbaar armbandje van degelijke kwaliteit zodat jouw kind dit bij verschillende soorten uitstapjes kan dragen. Maak ook duidelijk aan jouw kind dat het de pleister moet tonen wanneer het haar ouders is kwijtgeraakt.
  • Controleer bij elke attractie goed of deze wel geschikt is voor jouw kind. Voor sommige attracties geldt een minimumleeftijd en dien je een minimale grootte te hebben om op de attractie te mogen. Jouw kind moet overigens voor vele attracties te worden begeleid door een volwassene, dus zorg ervoor dat je aanwezig bent voor dergelijke attracties.
  • Bij attracties waarbij er voortdurend rondjes worden gedraaid kan je jouw kind best aan de binnenkant laten plaatsnemen, zeker indien de attractie hoge snelheden haalt. Zo kan je het risico inperken dat jouw kind duizelig wordt en/of gaat overgeven.
    Laat jouw kinderen tijdens een rit op een achtbaan ook in het midden van het treintje zitten, gezien daar de snelheid en G-krachten minder sterk zijn dan vooraan of achteraan de wagentjes.

Sommige attracties veroorzaken stevige schokken waardoor je een risico loopt op verstuikingen van de halswervels of spierverrekkingen in de hals en nek. Indien je niet kan weerstaan aan de drang om aan boord te gaan van deze attracties, druk dan best jouw hoofd tegen de hoofdsteun om de impact van de schokken zoveel mogelijk te verminderen.