Autoverzekering dekkingen

Rechtsbijstand, de verzekering voor het verdedigen van jouw rechten

Wanneer je betrokken bent bij een verkeersongeval en de tegenpartij zijn fout weigert te erkennen, dan kan je beroep doen op gerechtelijke bijstand via een rechtsbijstandsverzekering.

De verzekering rechtsbijstand zal jou ook helpen indien je het bijvoorbeeld niet eens bent met de herstellingen die jouw garagehouder uitvoert na een verkeersongeval. Dankzij een rechtsbijstandsverzekering worden jouw belangen dus behartigd bij conflicten waarvoor een advocaat dient tussen te komen en waar mogelijk ook een gerechtelijke procedure voor de rechtbank nodig zal zijn.

Voordelen van een verzekering rechtsbijstand

Er kan verwarring ontstaan over de aansprakelijkheid van alle betrokkenen bij het ongeval of over het bedrag van de schadevergoeding die dient te worden betaald.

Een discussie voeren met een tegenpartij in een dergelijke omstandigheid is voor de meeste mensen niet evident. De prijs van een gerechtelijke procedure kan bovendien erg hoog oplopen indien je een advocaat dient in te schakelen.

Dankzij een rechtsbijstandsverzekering kan je echter de volgende voordelen genieten:

  • Mogelijkheid om jouw rechten te doen gelden in het kader van een minnelijke schikking of, wanneer dit nodig is, door te gaan met een gerechtelijke procedure via de rechtbank.
  • Tenlasteneming van de advocaatkosten, gerechtsdeurwaarderskosten,…

Hoe sluit je een rechtsbijstandsverzekering af?

Vaak wordt de rechtsbijstandsverzekering geboden als aanvulling op andere verzekeringspolissen. De dekkingen die je geniet hangen af van het soort verzekeringspolis waaraan je de rechtsbijstandsverzekering voor aanschaft. Als je een rechtsbijstandsverzekering afsluit via jouw BA Autoverzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid), dan komt jouw rechtsbijstandsverzekering tussenbeide bij alle juridische stappen die verband houden met jouw voertuig. Dit kan onder meer bijstand omvatten wanneer je slachtoffer bent van verkeersongeval, wanneer je wordt vervolgd voor te hard rijden of wanneer je een ruzie hebt met een garagist.

Je dient er rekening mee te houden dat er grote verschillen bestaan tussen de contracten die op de markt worden aangeboden. Vergelijk daarom de verzekeringen van verschillende verzekeraars en stel indien nodig vragen omtrent de gedekte risico’s en premies.