Autoverzekering vergelijken

Tips voor autoverzekering jonge bestuurders

Naar gelang jouw persoonlijke situatie, zijn er verschillende opties mogelijk indien je als jongere op zoek bent naar een autoverzekering.

Als medebestuurder of occasionele bestuurder van het voertuig van je ouders

Indien jouw ouders een wagen bezitten, dan kan je bij de meeste autoverzekeringen jou registreren als medebestuurder, occasionele bestuurder of gelegenheidsbestuurder. Je kan dan gedurende een eerste periode rijden met dezelfde wagen en zo rijervaring opdoen zonder dat je zelf een autoverzekering dient te betalen.

Dit systeem houdt dus in dat jouw ouder(s) de hoofdbestuurder zijn van de wagen, en jij als jongere occasioneel met dezelfde wagen kan rijden als gelegenheidsbestuurder, zonder dat je hiervoor een aparte verzekeringspremie hoeft te betalen. Je bent dus als jonge bestuurder meeverzekerd binnen de autoverzekering van jouw ouders.

Als bijkomende voordelen wordt jouw rijervaring reeds geteld vanaf het moment dat je geregistreerd bent als gelegenheidsbestuurder en zal jouw bonus-malus kwalificatiegraad eveneens beginnen dalen vanaf dat moment. Dit betekent dat je een lagere premie zal dienen te betalen eenmaal een eigen voertuig & autoverzekering aanschaft.

De verzekeraar van de oorspronkelijke bestuurder zal er doorgaans geen punt van maken jouw risico te dekken. Het kan zijn dat hij hiervoor een kleine bijkomende premie vraagt.

Opgepast, het risico moet op de correcte manier worden meegedeeld!

Het is absoluut verboden om misbruik te maken van deze mogelijkheid om met de wagen van je ouders verzekerd de weg op te gaan. Je mag daarom énkel ‘occasioneel’ de wagen gebruiken, en niet de ‘hoofdbestuurder’ worden die het vaakst met dit voertuig de weg op gaat! Indien je hier een valse verklaring over aflegt en de misleiding aan het licht komt, dan kan de verzekeraar zich op verzekeringsfraude beroepen, de overeenkomst opzeggen en bij een schadegeval de kosten terugvorderen van jou indien wordt vastgesteld dat er misbruik is gepleegd. Dit kan bijzonder zware & nare financiële gevolgen hebben! Bovendien zal het nadien erg moeilijk worden om een nieuwe verzekeraar te vinden.

Je mag dus niet mag verklaren dat je slechts af en toe het voertuig bestuurt als je in werkelijkheid meestal met het voertuig rijdt.

Ben je de bestuurder van je eigen wagen?

Hou dan rekening met de volgende elementen die eveneens een rol kunnen spelen bij de berekening van de premie voor jouw autoverzekering:

 • Aanvaard speciale voorwaarden voor jongeren van verzekeringsmaatschappijenJe kan jouw premie als jonge chauffeur doen dalen door speciale voorwaarden te aanvaarden die ervoor zorgen dat jouw kans op ongevallen verlaagt. Zo kan je jou ertoe verbinden om nooit meer dan één passagier te vervoeren, een zwarte doos te laten installeren in je wagen die jouw rijgedrag analyseert, en niet ’s nachts de weg op te gaan tijdens weekends.
  Maak eveneens melding van je ervaring als medebestuurder in eerdere verzekeringsovereenkomsten.
 • Het vermogen van het voertuigHet vermogen van het voertuig is een belangrijk element waarover je zelf kan beslissen. Hou dit in het achterhoofd wanneer je een wagen koopt, gezien dit een groot verschil maakt in de prijs die je jaarlijks voor jouw autoverzekering zal dienen te betalen. Als je bovendien als jongere een wagen koopt met een te groot vermogen, dan zal je in de ogen van vele verzekeraars een te groot risico vormen, waardoor ze jou zullen weigeren te verzekeren.
 • De datum waarop je jouw rijbewijs hebt behaaldHoe langer je beschikt over een rijbewijs, des te voordeliger de prijs voor jouw autoverzekering kan worden.
 • Prijzen vergelijkenVraag via onze website offertes aan bij verschillende verzekeraars zodat je verschillende voorstellen kan vergelijken.
 • Tariferingsbureau BA AutoverzekeringIndien je door drie verzekeringsmaatschappijen wordt geweigerd of enkel bijzonder dure prijsvoorstellen ontvangt van verschillende verzekeringsmaatschappijen, maak dan de vergelijking tussen de premie die jou wordt voorgesteld door de verzekeringsmaatschappijen en de premie van zo’n € 1000 die het Tariferingsbureau BA Auto aanrekent voor een wagen met een motorvermogen van minder dan 65kW.
 • Kies voor een tweedehandswagen met een bescheiden motorvermogenEen verzekeraar zal makkelijker een aanvraag van een jonge bestuurder voor een BA autoverzekering goedkeuren indien het te verzekeren voertuig een tweedehandswagen is met een beperkte marktwaarde en als dit voertuig een lichte motor heeft van maximum 66 kW.
  Als jongere heb je nog steeds een ruime keuze aan wagens met een licht motorvermogen van max. 66 kW en met een motorinhoud van 1000 cc of 1400 cc.
 • Vraag enkel om een BA autoverzekering, geen omniumverzekeringVerzekeringsmaatschappijen nemen liefst zo weinig mogelijk risico’s met autoverzekeringen voor jongeren. Je verhoogt je kans op een positief antwoord en gunstig voorstel van de verzekeraar indien je enkel een autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid aanvraagt en geen omniumverzekering,. Dit komt doorgat de verzekeraar bij een omniumverzekering ook nog het risico neemt om de schade aan jouw eigen wagen te moeten betalen (bovenop de schade aan de tegenpartij) indien je betrokken geraakt bij een ongeval.
 • Contacteer de verzekeraar waar je zelf en/of jouw ouders reeds verzekerd zijnIndien je als jongere een wagen op je eigen naam wil laten verzekeren, dan heb je meest kans om een autoverzekering te bekomen aan een gunstig tarief via de verzekeraar waar jouw ouders hun autoverzekering en/of andere verzekeringen hebben afgesloten.Je kan je makelaar of je verzekeraar er dus best steeds op wijzen dat ofwel jijzelf of je familie reeds andere verzekeringen ook bij hem afgesloten werden. De makelaar kan bijvoorbeeld een stuk van zijn commissieloon laten vallen in dergelijke gevallen, waardoor je premie goedkoper wordt. Twee verzekeringsmaatschappijen die jongeren verwelkomen indien hun ouders reeds klant zijn bij hen zijn Partners Verzekeringen en DVV.
 • Volg een stage defensief rijdenJe kan jouw kansen om een autoverzekering te bemachtigen als jonge bestuurder verhogen en de premie voor jouw autoverzekering laten dalen door een stage defensief rijden te volgen bij een door FEBIAC erkende rijschool. Ethias organiseert eveneens twee cursussen die van jou zowel een betere bestuurder maken als kortingen opleveren op jouw autoverzekering. Meer info over deze rijlessen vind je via Ethias On The Road en FEBIR rijlessen voor jonge bestuurders.