Autoverzekering dekkingen

BA Autoverzekering: de verplichte autoverzekering Burgerlijke aansprakelijkheid

De BA Autoverzekering vergoedt de schade die jij aan anderen toebrengt terwijl je jouw wagen bestuurt. Deze autoverzekering dien je verplicht af te sluiten en biedt jou dekking voor jouw burgerlijke aansprakelijkheid ten aanzien van andere personen.

Deze autoverzekering dekt bij een ongeval waar jij aansprakelijk voor bent echter niet jouw eigen verwondingen of schade aan eigen voertuig. Hiervoor dien je een afzonderlijke bestuurdersverzekering voor af te sluiten.

Wie moet een BA Autoverzekering afsluiten?

Elke voertuigeigenaar moet en BA autoverzekering afsluiten zodra je voertuig de openbare weg op gaat, ook als de auto geparkeerd staat. Het is wel toegestaan dat een ander deze verzekering voor de eigenaar afsluit.

BA Autoverzekering ontbreekt

Je bent strafbaar wanneer je geen BA Autoverzekering hebt afgesloten. Je rijbewijs kan worden ingetrokken en daarnaast kun je tot boete en gevangenisstraf veroordeeld worden.

Het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds komt tussenbeide wanneer je in een ongeval betrokken raakt met een ander voertuig dat niet verzekerd is, mits de chauffeur van dat voertuig aansprakelijk wordt gesteld. Dit Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds vordert de bedragen die aan het slachtoffer uitbetaald worden later terug bij de eigenaar van het voertuig die het ongeval veroorzaakte.

De financiële gevolgen kunnen rampzalig zijn wanneer een voertuig de weg op gaat zonder BA Autoverzekering. Stel dat een chauffeur een voetganger aanrijdt die daar blijvend letsel aan overhoudt waarbij de persoon permanent arbeidsongeschikt raakt? Deze chauffeur zal dan alle kosten uit eigen zak moeten betalen.