Reisverzekering vergelijken

Een reisverzekering is een verzekering die jou diverse soorten bescherming aanbiedt voor op reis in België en/of in het buitenland. Het aanbod reisverzekeringen omvat verzekeringen die bijstand bieden aan personen (de standaard voorziene basiswaarborg bij de reisverzekering), bijstand aan voertuigen voor pechverhelping in België en in het buitenland, dekking voor jouw bagage op reis via de bagageverzekering en een annuleringsverzekering die jou bescherming biedt indien je jouw reis onverwacht zou dienen te annuleren.

Via het overzicht hieronder kan je de reisverzekering vergelijken bij diverse verzekeraars, een simulatie maken, offertes ontvangen en direct online jouw reisverzekering afsluiten.

Bijstand personen

In geval van ziekte, ongeval of overlijden biedt de waarborg bijstand meestal het volgende:

 • De medische kosten in het buitenland
 • Bezoek aan familie bij ziekenhuisopname
 • Repatiëring van de zieke/gewonde/overledene
 • Repatiëring van de  begeleidende verzekerden van de zieke/gewonde/overledene
 • Begeleiding van de zieke/gewonde
 • Plaatsvervangende chaffeur
 • Begeleiding en terugkeur van kinderen
 • Opsporings- en reddingskosten (in de bergen bijvoorbeeld)

Gelieve te noteren dat naargelang de gekozen formule of verzekeraar de definitie van de waarborgen en grensbedragen kan verschillen.

Uitsluitingen

Hou er rekening mee dat de reisverzekering Bijstand Personen doorgaans meestal geen waarborgen biedt indien de ziekte of het overlijden een gevolg is van een vooraf bestaande situatie. Indien je bijvoorbeeld voor jouw vertrek wist dat je lijdt aan een bepaalde ziekte en je hiervoor plots moet terugkeren naar België om verzorging te krijgen, dan komt de verzekeraar hiervoor niet tussen in de kosten.

Andere waarborgen

Sommige reisverzekeringen bevatten bovenop de standaard bijstandsverzekering voor personen een combinatie van de andere waarborgen waarmee je jou kan beschermen op reis. De bijstandsverzekering met pechverhelping voor voertuigen wordt bijvoorbeeld vaak samengebundeld met de reisbijstand personen in één enkele reisverzekering, terwijl de annuleringsverzekering en de bagageverzekering doorgaans worden aangeboden als opties bovenop de reisverzekering voor personen of als een afzonderlijk af te sluiten verzekering.

Je kan bij de meeste verzekeringsmaatschappijen kiezen voor een reisverzekering voor 1 reis of voor een reisverzekering die het ganse jaar bescherming biedt.

Bijstand voertuigen

De volgende diensten worden meestal geleverd door de waarborg bijstand aan voertuigen en geïmmobiliseerde passagier:

 • Voor verschillende dagen een vervangwagen (en/of vervangchauffeur)
 • Hulp bij pech/sleepdienst (soms pas 10 km van huis geldig)
 • Huren van voertuig na ongeval of voortzetting van de reis
 • Wisselstukken verzenden
 • Achtergelaten voertuig ophalen
 • Stallingkosten
 • Aanhangwagen en caravan zijn meeverzekerd

Hou er rekening mee dat pechverhelping iets anders is dan een autoverzekering. Bijstand voor voertuigen is altijd te vinden in een uitgebreide bijstandverzekering. Het is niet systematisch inbegrepen in meer beperkte formules. Ben je absoluut niet van plan tijdens de geplande reis een auto te gaan besturen of ben je al lid van een pechverhelpingsdienst, dan hoef je niet voor een all-in reisverzekering te kiezen.

Denk er ook aan dat naargelang de formule (tijdelijk of jaarcontract, basiscontract of uitgebreid contract) de inhoud van de waarborgen kan verschillen. Ook kunnen verschillende verzekeraars een andere inhoud van de waarborgen hanteren.

Bagageverzekering

Een bagageverzekering biedt jou doorgaans bescherming tegen beschadiging van jouw bagage, diefstal van je bagage en tussenkomst bij vertraging van jouw bagage of van een vlucht.

De waarborgen die de bagageverzekering biedt hebben betrekking op elk voorwerp dat eigendom is van de verzekerde persoon en dat hij of zij tijdens de reis meeneemt voor persoonlijk gebruik. De waarborg is ook geldig voor dergelijke goederen die tijdens de reis worden aangekocht om mee naar huis te nemen.

Voor de waarborg diefstal of beroving moeten waardevolle zaken soms worden aangegeven om gedekt te zijn. Er gelden ook beperkingen voor bepaalde spullen zoals fototoestellen, juwelen, fietsen, ski’s, en correctiebrillen. Ook geld is slechts beperkt gedekt. Je kan evenwel bij sommige verzekeraars de waarborgen uitbreiden met extra dekkingen op maat van jouw wensen, noden en beschikbaar budget.

Laat bij verlies of diefstal in elk geval de feiten meteen vaststellen door een bevoegde overheid (politie, dienst ‘verlies & klachten’ van de luchthaven, de openbare vervoerder, …) zodra je het verlies of de diefstal van jouw bagage vaststelt. Eis ook van de bevoegde dienst een proces-verbaal. Indien het verlies of de diefstal zich voordoet in het hotel, laat dit dan vaststellen door de directie van het hotel. Vraag hen dan ook om een attest van deze vaststelling zodat je dit kan bezorgen aan je verzekeraar.

Annulatieverzekering

Een annulatieverzekering biedt jou financiële bescherming bij tal van onvoorziene omstandigheden die jou kunnen beletten om op reis te vertrekken. Deze verzekering zorgt voor de gedeeltelijke of volledige terugbetaling van de reeds gemaakte kosten zoals een betaald voorschot of de totale waarde van de reis bij annulering.

Je hebt keuze uit een tijdelijke of een doorlopende annuleringsverzekering. De tijdelijke annulatieverzekering dekt slechts één vakantie, terwijl je de doorlopende annulatieverzekering het hele jaar wordt beschermd.

Reisverzekering ING
REISBIJSTAND VERZEKERING PRIJS AANVRAAG VOERTUIG BAGAGE WONING ANNULATIE
ING Lion Assistance voor één reis vanaf € 22 Details Optioneel Ja Ja Nee
ING Lion Assistance voor één jaar € 48 Details Nee Ja Ja Nee
ING Lion Assistance voor één jaar + voertuig € 178 Details Ja Ja Ja Nee
Reisverzekering Touring Verzekeringen
REISBIJSTAND VERZEKERING PRIJS AANVRAAG VOERTUIG BAGAGE WONING ANNULATIE
Traveller Relax vanaf € 62,40 DetailsKopen optioneel Nee Nee Nee
Traveller Full vanaf € 76,80 DetailsKopen optioneel Nee Nee Nee
Family Relax vanaf € 68,80 DetailsKopen optioneel Nee Nee Nee
Family Full vanaf € 83,20 DetailsKopen optioneel Nee Nee Nee
Comfort vanaf € 142,40 DetailsKopen Ja optioneel Nee optioneel
Global vanaf € 215,20 DetailsKopen Ja optioneel Nee optioneel
Annulatieverzekering No Stop Relax vanaf € 83 DetailsKopen Nee Ja Nee Ja
Annulatieverzekering No Stop Full vanaf € 111,20 DetailsKopen Nee Ja Nee Ja
Reisverzekering Ethias
REISBIJSTAND VERZEKERING PRIJS AANVRAAG VOERTUIG BAGAGE WONING ANNULATIE
Ethias Assistance voor Gezin € 75 DetailsSimulatie Nee Nee optioneel Nee
Ethias Assistance voor Gezin (Tijdelijk) vanaf € 12 DetailsSimulatie Nee Nee Nee Nee
Ethias Assistance basis Gezin + Auto € 120 DetailsSimulatie Ja Nee optioneel Nee
Ethias Assistance Privilege Gezin + Auto € 171 DetailsSimulatie Ja + vervangvoertuig Nee optioneel Nee
Ethias Bagageverzekering op maat DetailsSimulatie Nee Ja Nee Nee
Ethias Annulatie verzekering op maat DetailsSimulatie Nee Nee Nee Ja
Reisverzekering Federale Verzekering
REISBIJSTAND VERZEKERING PRIJS AANVRAAG VOERTUIG BAGAGE WONING ANNULATIE
F-Mobility € 80 Offerte Ja Nee Nee Nee
F-Mobility CT € 95 Offerte Ja Nee Nee Nee
F-Protection € 90 Offerte Ja Nee Nee Nee
F-Selection € 125 Offerte Ja Nee Nee Nee