Veiligheidstips

Veilig barbecueën

Wist je dit?

  • In een klein land als Zwitserland alleen al gebeuren er jaarlijks meer dan 16.000 ongevallen met vuur die worden veroorzaakt door onoplettendheid en gebrek aan veiligheidsmaatregelen.
  • In 60% van deze ongevallen met vuur zijn er kinderen betrokken.
  • Het overgrote deel van brandongevallen bij het barbecueën wordt veroorzaakt door benzine of een andere ontvlambare vloeistof te gebruiken bij het aansteken van het vuur.

Jouw barbecue veilig voorbereiden

Een barbecue samen familie en vrienden zorgt steeds voor een gezellige sfeer en mooie momenten samen. Een gezellig barbecuefeestje kan echter snel veranderen in een nachtmerrie indien je niet op zijn minst enkele cruciale veiligheidsmaatregelen voorziet.

Om te starten dien je reeds bij de aankoop van een barbecuetoestel goed te letten op de veiligheidsnormen waaraan het toestel voldoet. Voor barbecuetoestellen die werken met houtskool is er bijvoorbeeld een andere regelgeving van toepassing dan bij barbecues die werken met vloeibaar gas.

Een gecertifieerde barbecue op gas bevat bijvoorbeeld het CE-certificaatsmerk aangegeven  samen met een code met vier cijfers. Controleer ook bij de aankoop van een barbecuetoestel dat het GS-kwaliteitslabel werd toegekend zodat je er zeker van bent dat het toestel de verplichte veiligheidstests heeft doorstaan en het conform de wetgeving op de markt mag worden verkocht.

Vergeet vooral ook niet om even te denken aan jouw buren wanneer je beslist om een barbecuetoestel aan te schaffen. Een elektrische barbecuegrill gaat bijvoorbeeld veel minder rook ontwikkelen dan een houtskoolbarbecue en gaat minder mogelijke overlast bezorgen wanneer jouw buren bijvoorbeeld dicht bij jou zitten op hun balkon.

Barbecue grill-tips

  • Laat het barbecuevuur nooit of te nimmer door een kind aansteken!
  • Rook nooit in de directe omgeving van een barbecuetoestel dat op gas werkt!
  • Zorg ervoor dat jouw barbecue of grill steeds op een vlakke, stabiele grond staat.
  • Gebruik voor houtskoolbarbecues best een aansteekblokjes met de code EN 1860-3.
  • Gebruik NOOIT spiritus, benzine of andere ontvlambare vloeistoffren om het barbecuevuur aan te steken. Vloeistof verdampt namelijk wanneer het terecht komt op de gloeiende kolen. Hierbij ontstaat een zeer explosief mengsel van damplucht dat zich eerst heel snel verspreidt waarna het sterk ontsteekt.
  • Laat de resterende houtskool na het barbecueën volledig uitgloeien en blus het hierna met nog even met wat water.
    Leg steenkooltjes die nog aan het uitgloeien zijn zeker niet in de woonkamer of andere ruimte binnen! De resterende koolstofmonoxide die nog ontsnapt kan namelijk in gesloten ruimtes tot de verstikkingsdood leiden!
  • Wanneer er nog damp uit de steenkoolsteentjes komt betekent dit dat deze nog heet zijn en er dus nog kan vet kan ontsteken. Hierdoor kan nog vetbrand ontstaan!
  • Een grill op gas werkt meestal met vloeibaar gas. Het wisselen van de gas-cartridge is een gevaarlijke procedure die héél voorzichtig moeten worden uitgevoerd volgens de aanwijzingen uit de gebruiksaanwijzing die bij het toestel hoort.
    Let er goed op dat de gastoevoer na het grillen goed en volledig is afgesloten is. Dat houdt niet enkel in dat je ervoor dient te zorgen dat de schakelaar van de barbecuegrill op “uit” staat, maar ook dat het ventiel van de gasfles volledig is gesloten.
  • Check regelmatig het ventiel en de leidingen van jouw gasgrill op mogelijke lekken. Wanneer je een defect of lek vaststelt, laat dan de herstelling enkel uitvoeren door een erkende hersteller of door de fabrikant van het toestel.
  • Zorg ervoor dat de barbecue op een beschermde plaats staat waar geen wind kan komen. Zo kan je vermijden dat er vonken en rook onstaan.
  • Vermijd droog gras of andere brandbare ondergronden om jouw barbecue op te plaatsen.
  • Grill nooit in een gesloten ruimte, in een tent of onder een zonnescherm. Barbecues zijn enkel geschikt voor gebruik in openlucht.
  • Verschuif de barbecueset niet terwijl deze in gebruik is of kort nadat deze werd gebruikt! Niet enkel het grilloppervlak is heet maar de ganse barbecueset kan heel warm worden en ernstige brandwonden veroorzaken.
  • Niet enkel dien je erop te letten dat jouw barbecuetoestel de vereiste veiligheidscertificaten heeft. Je dient er eveneens op te letten de de grillaccesoires (bv. vleestangen) een GS-certificaat of EN 1860-certificering hebben.
  • Iedereen die meehelpt met het grillen op de barbecue dient ervoor te zorgen dat hun kleding niet los zit of kan rondfladderen in de wind. Ook te lange of wijde mouwen, evenals lange rokken, kunnen makkelijk vuur vatten in de buurt van het barbecuetoestel. Ook mensen met lang haar dienen extra voorzichtig te zijn in de buurt van barbceutoestellen, en kunnen best hun haar opsteken om ernstige ongevallen met vuur te vermijden.
    We raden verder sterk aan om een grillschort en barbecue-handschoenen te dragen wanneer je een barbecue verzorgt.
    Zorg ook dat je de juiste hulpmiddelen zoals veilige tangen paraat hebt om jouw barbecue veilig te kunnen bedienen.
  • Zorg ervoor dat je een brandblusapparaat, emmer water en/of tuinslang in de directe omgeving hebt klaarstaan voor het geval er zich een incident met vuur voordoet.
  • Hou aanmaakblokjes of aanstekers buiten het bereik van kinderen, vooral wanneer het vuur reeds brandt. Zorg er ook voor dat kleine kinderen niet in de buurt van de barbecueset wandelen of spelen.

Grill-accesoires, houtskool en/of hout plaats je niet in de directe omgeving van het barbecuetoestel, zodat niemand hierover kan struikelen. Vermijd ook dat er brandbare spullen in de buurt van de barbecue liggen en die zouden kunnen in brand schieten door vonken afkomstig van het barbecuevuur. Brandbare zaken zijn bijvoorbeeld servietten, plastieken bordjes en bekertjes. Hou er rekening mee dat ook tuinmeubels brand kunnen vatten door vonken van de barbecue.