Veilig zwemmen in zwembad
Veiligheidstips

Tips voor veilig zwemmen

 • Wees steeds voorzichtig als je in het water duikt. Je kan je ernstig verwonden wanneer je in ondiep water duikt. Schat dus steeds goed in hoe diep het water wel is voordat je er in duikt.
 • Wijzig regelmatig jouw zwemstijl zodat je krampen vermijd door dezelfde spieren overmatig te gebruiken.
 • Wanneer je symptomen van vermoeidheid, krampen of problemen met jouw bloedsomloop ondervindt, ga dan onmiddellijk terug uit het water. Deze symptomen kunnen levensgevaarlijk zijn indien je er onvoldoende aandacht aan besteedt.
 • Wanneer je reeds lang niet hebt gezwommen, vermijd dan om te lange afstanden te zwemmen. Zorg er ook voor dat je niet alleen zwemt maar steeds in het bijzijn van minstens een andere persoon die jou kan helpen in geval van nood.
 • Kinderen en jongeren dagen elkaar soms uit bij weddenschappen om boottochtjes te maken ’s nachts of om ’s nachts te gaan zwemmen. Doe het nodige om te vermijden dat jouw kinderen in dergelijke uiterst gevaarlijke activiteiten meegesleept worden.
  Zwemmen onder invloed van alcohol is uiteraard ook levensgevaarlijk en iets wat kost wat kost dient te worden vermeden.
 • Opscheppen over jouw zwemtalenten en jouw fysieke krachten overschatten kan fataal aflopen.
 • 50-plussers dienen voorzichtig met hun krachten omgaan en niet het uiterste te eisen van hun lichaam, zeker niet wanneer zij reeds hartproblemen of problemen met hun bloedvaten hebben ondervonden.
 • Let er steeds goed op dat je kleine kinderen nooit in of in de buurt van het water laat komen zonder toezicht.
 • Laat kleine kinderen altijd aan beide armen zwembandjes dragen, ook al blijven ze in ondiep water of aan de rand van het zwembad. Zorg ervoor dat je enkel zwembandjes gebruikt die voldoen aan de Europese veiligheidsnormen! Deze zwembandjes hebben onder meer veiligheidskleppen en diverse aparte luchtkamertjes die afzonderlijk kunnen worden opgeblazen.
 • Kinderen vinden het heel fijn om te glijden & springen in het zwembad. Wees echter steeds behoedzaam voor activiteiten die hen ernstige verwondingen kunnen toebrengen, zoals wanneer ze met het hoofd eerst of op hun buik de glijbaan afglijden. Op deze manier kunnen ze hun hoofd of ruggengraat verwonden wanneer ze op een verkeerde manier landen.
  Waarschuw hen dus duidelijk over wat ze wel en niet mogen doen in het zwembad. Leer jouw kinderen ook om steeds hun beurt af te wachten bij de glijbaan en vertel hen duidelijk dat ze steeds meteen uit de weg dienen te gaan eenmaal ze in het water zijn geland op het einde van hun rit op glijbaan.
 • Hou er goed rekening mee dat opblaasbare dieren, boeien, luchtmatrassen en andere opblaasbare producten jouw kind niet beschermen tegen verdrinking. Je dient deze spullen te beschouwen als speelgoed en dus geen producten die bijdragen aan de veiligheid van jouw kind. Zorg er dus voor dat jouw kinderen ook steeds zwembandjes dragen als spelen met dergelijk speelgoed.
 • Indien je thuis een privé-zwembad hebt, ofwel ingebouwd in de tuin ofwel opblaasbaar, zorg er dan steeds voor dat je dit veilig overkapt met een zwembadbedekking zodat jouw kinderen geen risico lopen op verdrinking. Deze overkapping voorzie je zowel binnen als buiten het zwemseizoen, en zowel wanneer het zwembad leeg is of gevuld met water.

Veilig plonsen

Een EHBO-training kan levens redden

Een EHBO-training kan jou helpen om het leven van jouw kinderen, kennissen, geliefden of andere mensen te redden wanneer deze in een medische noodsituatie verkeren en er niet meteen een geneesheer beschikbaar is. Wanneer je snel kan ingrijpen bij een incident zullen de overlevingskansen aanzienlijk groter zijn dan wanneer je bijvoorbeeld dient te wachten op de aankomst van een ambulance met medische dienstverleners.

Elke seconde telt bij het verlenen van hulp bij een hartstilstand, wanneer iemand bijna is verdronken en water in de longen heeft, of bij een ander ongeval, dus zorg ervoor dat je de nodige basisvaardigheden kent om iemand in nood snel de eerste hulp bij een ongeval te kunnen verlenen.