Omniumverzekering kiezen | Full omnium

Hoewel een volledige omniumverzekering jou in theorie tegen alles bescherming biedt, dien je er rekening mee te houden dat een omniumverzekering in de praktijk toch vaak niet tussenkomt bij schadegevallen.

Dit gebeurt vooral bij omniumverzekeringen waarvan het contract een erg beperkte lijst omvat van soorten ongevallen waarbij de verzekeraar zal tussenkomen. Wanneer een bepaald soort ongeval niet is vermeld in deze lijst, dan betekent dit dat ontbrekend soort ongeval(len) is uitgesloten door jouw verzekeraar. Je ontvangt dus géén vergoeding in dergelijke geval.

Idealiter bepaalt een contract voor een full omniumverzekering dekking voor ieder feit dat schade, vernieling of verdwijning (diefstal) veroorzaakt. Je dient dus goed te letten op een zo ruim mogelijke definiëring van het begrip ‘ongeval’. Wanneer de soorten ongevallen worden opgesomd, dan dient deze opsomming zo uitgebreid mogelijk te zijn, zodat je in zoveel mogelijk scenario’s zal worden beschermd door jouw omniumpolis.

Bespaar tot € 600 per jaar op je omniumverzekering. Vergelijk hier & ontvang snel offertes

Mogelijke uitsluitingen

Elke verzekeraar bepaalt zelf bij welke soort ongevallen zij niet zullen tussenkomen. De meest voorkomende uitsluiting is deze bij ongevallen waarbij de bestuurder geïntoxiceerd of dronken bleek na controle door de politie. Bijna geen enkele verzekeraar zal in dergelijk geval tussenkomen met vergoedingen.

Een ander soort uitsluiting is deze waarbij je zelf grove schuld zou hebben voor een ongeval of diefstal. De verzekeraar kan bijvoorbeeld weigeren om een gestolen voertuig te vergoeden indien blijkt dat je als verzekerde niet goed hebt gelet op jouw autosleutels, bijvoorbeeld wanneer je die hebt laten liggen op een publieke, zichtbare plaats.

Ook ongevallen die worden veroorzaakt door slijtage en gebreken aan je voertuig worden doorgaans uitgesloten door verzekeraars. Wanneer jouw wagen bijvoorbeeld door slijtage of een ander gebrek tot stilstand komt op de weg en een andere wagen jou hierdoor aanrijdt, dan zal jouw omniumverzekering niet tussenkomen met vergoedingen.

Vrijstellingen

Behalve de uitsluitingen dien je ook voldoende aandacht te besteden aan de vrijstellingen (ook wel de ‘franchises’ genoemd) in jouw full omniumverzekering. Je kiest de vrijstelling bij het afsluiten van jouw verzekering. Hoe hoger de vrijstelling is die je kiest, hoe lager de prijs zal zijn voor jouw verzekering.

Een gewone vrijstelling zal de schade onder een bepaald bedrag niet worden vergoed door de verzekeraar. Wanneer je bijvoorbeeld een ongeval hebt met schade aan jouw voertuig van € 2500, en jouw omniumverzekering heeft een vrijstellingsniveau van € 900, dan zal je zelf € 900 van de geleden schade dienen te betalen. De verzekeraar betaalt de rest, namelijk € 1600.

De Engelse vrijstelling zal jouw de volledige schade vergoeden indien de schade groter is dan het bedrag van de vrijstelling. Is de vrijstelling van jouw omniumverzekering bijvoorbeeld vastgelegd op € 900, en je heb een schadegeval van slechts € 600, dan zal je deze € 600 volledig zelf dienen te betalen. Heb je echter bij een ongeval schade voor € 1200, dan zal de verzekeraar de volledige € 1200 vergoeden. Je hoeft in dit geval met een Engelse vrijstelling niets zelf te betalen voor de geleden schade.

Extra waarborgen

Let er eveneens op welke extra waarborgen bepaalde verzekeraars bieden bij hun omniumverzekeringen. Sommige contracten bevatten bijvoorbeeld standaard een reisbijstandsverzekering, zoals bij de KBC omniumverzekering. De extra kost voor een dergelijke waarborg is dan verrekend in de prijs van de omniumpolis. Voor de KBC reisbijstandsverzekering die wordt verzorgd door VAB Reisbijstand komt dit overeen met een extra kost van zo’n € 165. Indien je geen autoreisvakantie hebt gepland het komende jaar, dan kan een omniumverzekering van een andere verzekeraar voordeliger zijn voor jou, gezien je dan kan kiezen voor een contract zónder reisbijstandswaarborg.

Indien jouw wagen reeds enkele jaren oud is kan je doorgaans best kiezen voor een mini-omnium.