Veiligheidstips

Veilig zonnen

Wie houdt niet van het heerlijke gevoel van de zon die op z’n huid straalt? De zon heeft een bijzonder positief effect op ons humeur en zorgt bovendien voor de aanmaak van vitamine D. Verder zorgt de zon ook voor een opname van calcium in onze botten.

Maar een overdaad aan zon kan ook gevaarlijk zijn voor jouw gezondheid, bijvoorbeeld doordat te lange, onbeschermde blootstelling aan de zon kan leiden tot zonnebrand en oogproblemen. Je loopt zelfs een aanzienlijke kans op huidkanker op lange termijn indien je teveel zont. Langdurige blootstelling aan intense zonnestralen kan ook leiden tot een versnelling van het huidverouderingproces. Redenen genoeg dus om de nodige veiligheidsvoorzieningen te treffen zodat je zo veilig mogelijk kan genieten van de zon.

Zo geniet je veilig van de zon

Vermijd zonnen tussen 12.00 en 15.00 uur

Tussen 12 en 15 uur brandt de zon het felst en zijn de zonnestralen te intens om veilig te kunnen zonnen.

Kies voor een zonnecrème met een voldoende hoge beschermingsfactor

Koop enkel zonneproducten met een hoge UVA- én UVB-bescherming. Smeer je steeds 30 minuten voordat je in de zon gaat. Gebruik voldoende zonnecrème en zorg ervoor dat deze een zonnefactor heeft die geschikt is voor jouw huidtype. Je kan je doorgaans best ook elke twee uur opnieuw insmeren. Vergeet niet om goed jouw nek, oren en voeten extra goed in te smeren gezien deze plekken extra gevoelig zijn voor zonnebrand.

Hou er rekening mee dat zonnecrème een vervaldatum heeft en dus niet onbeperkt houdbaar is. Let daarom op de vervaldatum, en gebruik zeker geen zonnecrème die je langer dan één jaar geleden hebt gekocht.

Draag beschermende kledij en accessoires

  • Raar maar waar: Zwarte T-shirts bieden jou een betere bescherming tegen de zon dan een witte T-shirts.
  • Zonnehoeden met een brede rand en zonnebrillen met glazen die UV-licht filteren zorgen voor de nodige hoofdbescherming.

Drink voldoende

Drink voldoende (bij voorkeur water) zodat je het vocht dat je verliest door het zweten terug aanvult.

Bescherm jouw kinderen tegen felle zon

Hou er rekening mee dat de huid van kinderen dunner en gevoeliger is dan de huid van volwassen personen. Wanneer kinderen vaak verbrand geraken door felle zon tijdens hun kindertijd, dan lopen zij een groter risico op huidkanker wanneer ze ouder worden.

De volgende tips kunnen helpen vermijden dat zonnegenot omslaat in zonneverdriet.

  • Baby’s en kinderen jonger dan één jaar dien je volledig uit de felle zon te houden!
  • Bescherm jouw kinderen met geschikte kledij, een hoedje of petje en een zonnebril die UV-straling filtert.
  • Koop speciale zonnecrème met een beschermende factor 50 voor kinderen. Ga ook na dat de zonnecrème bestendig is tegen water en zand. Deze zonnecrème is overigens evenzeer geschikt voor gebruik door volwassenen.
  • Droog jouw kinderen na het zwemmen goed af en smeer hen opnieuw in met zonnecrème.
  • Zorg ervoor dat jouw kinderen regelmatig iets fris drinken.
  • Indien jouw kind(eren) op kamp gaan, spreek dan met de kampleiders en betrokken verantwoordelijken over het strikt toezien van voldoende gebruik van zonnecrème door de kinderen. Vraag hen ook om erop toe te zien dat de kinderen een petje en hun zonnebril dragen tijdens uitstappen in de zon.

Terugbetaling aanschaf zonnecrème en zonnebrillen

Sommige ziekenfondsen betalen een deel terug van de aankoopkosten van zonnecrème en zonnebrillen. Consulteer jouw ziekenfonds om te vernemen hoe je kan genieten van deze stralende voordelen!