Brandverzekering vergelijken

Als consument heb je een ruime keuze uit het uitgebreide gamma brandverzekeringen op de Belgische verzekeringsmarkt.

Hieronder kan je diverse simulaties voor brandverzekeringen vergelijken, snel een simulatie maken en een offerte ontvangen voor een brandverzekering op maat van je persoonlijke situatie.

VERZEKERING MAATSCHAPPIJ PREMIE WONING + INBOEDEL SIMULATIE EN OFFERTE ENKEL WONING ENKEL INBOEDEL VERZEKERDE WAARDE INBOEDEL GRATIS EXTRA’S
ING Verzekeringen € 377,31 OfferteSimulatie € 305,85 € 71,46 Elk voorwerp is verzekerd tot 3.985,71 EUR Nee
Corona Direct € 581,42 OfferteSimulatie € 475,76 € 105,66 € 90.000 Nee
Allianz € 451,09 Offerte € 374,43 € 76,63 € 42.100 Nee
AG Insurance Offerte Nee
AXA Verzekeringen Offerte Nee
Baloise Offerte Nee
Vivium Offerte Nee
Fidea Offerte Nee
Partners € 774,84 OfferteSimulatie € 90.000 Nee
VERZEKERING MAATSCHAPPIJ PREMIE WONING + INBOEDEL SIMULATIE EN OFFERTE ENKEL WONING ENKEL INBOEDEL VERZEKERDE WAARDE INBOEDEL GRATIS EXTRA’S
ING Verzekeringen € 183,95 OfferteSimulatie € 117,14 € 66,81 Elk voorwerp is verzekerd tot 3.985,71 EUR Nee
Corona Direct € 182,64 OfferteSimulatie € 146,77 € 35,87 € 30.000 Nee
Allianz € 157,91 Offerte € 112,81 € 45,10 € 24.700 Nee
AG Insurance Offerte Nee
AXA Verzekeringen Offerte Nee
Baloise Offerte Nee
Vivium Offerte Nee
Fidea Offerte Nee
Partners € 190,08 OfferteSimulatie € 30.000 Nee
VERZEKERING MAATSCHAPPIJ PREMIE WONING + INBOEDEL SIMULATIE EN OFFERTE ENKEL WONING ENKEL INBOEDEL VERZEKERDE WAARDE INBOEDEL GRATIS EXTRA’S
ING Verzekeringen € 527,51 OfferteSimulatie € 414,70 € 112,81 Elk voorwerp is verzekerd tot 3.985,71 EUR Nee
Corona Direct € 505,31 OfferteSimulatie € 399,65 € 105,66 € 90.000 Nee
Allianz € 613,37 Offerte € 536,71 € 76,66 € 42.100 Nee
AG Insurance Offerte Nee
AXA Verzekeringen Offerte Nee
Baloise Offerte Nee
Vivium Offerte Nee
Fidea Offerte Nee
Partners € 693,00 OfferteSimulatie € 90.000 Nee

Simulatie brandverzekering rijhuis

Voor de voorbeeldsimulaties voor de brandverzekering voor het rijhuis werden de onderstaande criteria gehanteerd. Deze simulaties werden uitgevoerd voor een eigenaar van de woning die zelf in de woning woont, niet voor een huurder.

 • Waarde van het rijhuis
  € 300.000 (exclusief inboedel)
 • Buitenconstructie
  Niet-geklasseerd rijhuis met bouwjaar 2000 met voor- en achtergevel, niet opgebouwd met een houtskelet, met buitenmuren die uit minder dan 25% hout of ander brandbaar materiaal is bestaat, zonder rieten dan of dak van natuurlei, niet gelegen in overstromingsgevoelige buurt, zonder schoorsteen met inzethaard of haard.
 • Binnenconstructie
  1 eetkamer, 1 salon, 1 keuken, 4 slaapkamers, 1 badkamer, 2 toiletten, 1 bureau of werkkamer, 1 veranda, 1 garage voor één wagen, 1 zolder en 1 kelder.
 • Veiligheidsystemen
  Zonder gecertifieerd alarmstysteem
 • Luxevoorzieningen
  Zonder zwembad en zonder bijgebouwen van meer dan 40m²
 • Gebruik
  De woning wordt niet gebruikt als handelszaak
 • Schadeverleden
  Het rijhuis heeft de afgelopen 5 jaren geen schade geleden
 • Waarborgen
  Zonder verzekering diefstal & vandalisme, zonder familiale verzekering
 • Familiale situatie
  Zonder kinderen
 • Toegepaste tijdelijke of permanente kortingen
  Geen

Simulatie brandverzekering appartement

Voor de voorbeeldsimulaties voor de brandverzekering voor het appartement werden de onderstaande criteria gehanteerd. Deze simulaties werden uitgevoerd voor de huurder van het appartement, niet voor de eigenaar van het appartement.

 • Buitenconstructie
  Appartement op tussenverdieping (niet gelijkvloers of onder dak) van appartementsgebouw met gesloten bebouwing, geen parking
 • Binnenconstructie en oppervlakte
  80m² met 2 slaapkamers, lift voorzien
 • Beveiliging
  Zonder erkend alarmsysteem en zonder gepantserde deur
 • Huurprijs
  € 750 per maand (excl. kosten)

Simulatie brandverzekering villa / alleenstaande woning

Voor de voorbeeldsimulaties voor de brandverzekering voor de alleenstaande woning werden dezelfde waarde & criteria gehanteerd als voor het rijhuis (zie hierboven), met enkel de volgende extra voorzieningen:

 • 1 garage binnen in de woning
 • 1 washok
 • 1 dressing
 • 1 bergingsruimte
 • gecertifieerd alarmsysteem

Tegen welke gevaren biedt een brandverzekering bescherming?

Een brandverzekering dekt veel meer dan enkel brandschade, zoals onder andere ook stormschade, waterschade, aanrijdingen door voertuigen en schade door natuurrampen. Een brandverzekering dekt je ook niet enkel voor eigen schade, maar eveneens voor schade die anderen kunnen lijden.

De inhoud van een standaard brandverzekering is grotendeels wettelijk bepaald. Je kan bij elke verzekeringsmaatschappij bovenop de wettelijk verplichte basisdekkingen ook nog diverse extra waarborgen afsluiten.

De meeste brandverzekeringen kan je ook op maat van je wensen, noden en budget uitbreiden met optionele dekkingen zoals de diefstalverzekering of een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid voor bezitters van een woning.

Bij het kiezen voor de waarborgen die je wenst af te sluiten dien je daarom even stil te staan bij wat jij belangrijk vindt voor de bescherming van je woning. Het is ook sterk aanbevolen om zo grondig mogelijk jouw verzekeringscontract te lezen alvorens je het ondertekend. Indien er zaken onduidelijk zouden zijn in het contract, vraag dan om verduidelijking aan je verzekeraar. De verzekeringsmaatschappij of de tussenpersoon (onafhankelijk makelaar of exclusief verzekeringsagent) waar je jouw brandverzekering wenst af te sluiten zal jou hierbij goed kunnen assisteren.

De 3 niveaus van waarborgen voor de brandverzekering zijn de:

 • Basiswaarborgen
  Deze waarborgen dienen wettelijk verplicht te zijn voorzien in elke brandverzekering die consumenten kunnen afsluiten in België.
 • Aanvullende waarborgen
  Deze waarborgen vergoeden niet rechtstreeks de schade, maar wel diverse andere kosten die kunnen ontstaan bij schadegevallen.
 • Courante uitbreidingen
  Je bent vrij om ervoor te kiezen om ook deze bijkomende waarborgen te laten opnemen in jouw brandverzekering.

Als er elders brandschade (of andere schade) wordt veroorzaakt, bijvoorbeeld aan de woning van je buren, dan wordt schade aan je woning of inboedel verzekerd door jouw brandverzekering indien deze schade wordt veroorzaakt door:

 • de brandweer die iets dient af te breken om een uitbreiding van het vuur & de schade te voorkomen
 • het blussen of mogelijke reddingsoperaties
 • dreigend instortingsgevaar van je woning

Vaststellen van de correcte verzekerde waarde

Jouw verzekeringsmaatschappij moet weten hoeveel je woning & inboedel waard is zodat je voor de juiste waard kan worden verzekerd. Deze waarde wordt met behulp van een evaluatierooster vastgesteld. Je dient bij het afsluiten van een brandverzekering ervoor te zorgen dat je dit rooster correct invult zodat je niet onderverzekerd bent. Als alternatief voor het evaluatierooster kan een expertise worden uitgevoerd om de waarde van het gebouw te bepalen.

Wanneer er relevante wijzigingen zijn gebeurd waardoor de waarde van je woning en/of inboedel wordt beïnvloedt, en je hebt dit niet gemeld aan jouw verzekeraar, dan kan deze bij een schadegeval bepaalde schade uitsluiten of de vergoeding verlagen. Je bent immers verplicht om steeds wijzigingen aan je verzekeraar te melden.

Gezien de waarde van jouw woning & inboedel wijzigt doorheen de jaren is het belangrijk om steeds je verzekeraar goed op de hoogte te houden van mogelijke wijzigingen in de waarde van jouw woning.

ABEX-index

De prijzen van nieuwbouw-woningen worden gevolgd door de ABEX-index.
Indien je na een brand jouw huis opnieuw dient op te bouwen, dan zal dit vaak moeten gebeuren met de vergoeding van een verzekeringsmaatschappij. De verzekerde waarde van de woning evolueert doorheen de jaren en daarmee ook de verzekeringspremie, en dit steeds in functie van de evolutie van de ABEX-index.
Deze indexering is niet wettelijk verplicht, maar deze index wordt doorgaans wel op de meeste verzekeringscontracten toegepast zodat de verzekerde waarde van de woning zo correct mogelijk mee evolueert.

Ga na of deze indexering mee vermeld is in het verzekeringscontract dat je wenst af te sluiten met jouw verzekeraar.

Verbouwingen

Je zult aanpassingen aan jouw woning altijd moeten melden aan jouw verzekeraar zodat de verzekerde waarde van de woning kan worden aangepast.

Aanschaf bijkomende waardevolle spullen

Natuurlijk is het mogelijk dat je in de loop der jaren waardevolle meubels aanschaft of erft. Deze spullen zullen ook deel uitmaken van de verzekerde inboedel. De uitbreiding van jouw inboedel dien je ook steeds te melden bij je brandverzekeraar.

Belang van de verzekerde waarde

Als de verzekerde waarde niet voldoende is om de desbetreffende bezittingen te vervangen bij een schadegeval, dan ben je onderverzekerd. De verzekeringsmaatschappij zal in zo’n geval dan ook evenredig minder schadevergoeding uitkeren.

Oververzekering hoeft ook niet

Het is ook niet verstandig om jouw inboedel te laten verzekeren voor méér dan de werkelijke waarde. Bij een schadegeval ontvang je immers nooit méér voor de verloren zaken dan de nieuwprijs die moet worden betaald voor de vervanging ervan.