Hulp bij ongeval met de wagen

Schadevergoeding Burgerlijke Aansprakelijkheid

Er zijn twee soorten schade waar de autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid voor tussenkomt met schadevergoedingen: materiële schade toegebracht aan anderen en lichamelijke schade toegebracht aan anderen.

Materiële schade

De verzekeringsmaatschappijen hebben een snelle procedure gecreëerd om de uitbetaling van schadevergoedingen te vergemakkelijken. Heeft jouw voertuig schade opgelopen? Dan vergoedt jouw verzekeraar deze schade.

Deze regeling geldt niet wanneer er twijfel is over wie de aansprakelijke persoon is voor deze schade. Normaal gesproken wordt dit vastgesteld op basis van het aanrijdingsformulier.

Bij de verzekeraar waar de aansprakelijke verzekerd is zal een uitbetaling aangevraagd worden door de eigenaar van het beschadigde voertuig. Dit snelle proces wordt ook de RDR-regeling (Règlement Direct – Directe Regeling) genoemd.

Bespaar tot € 350 per jaar op je autoverzekering. Vergelijk & ontvang vrijblijvende offertes

Lichamelijke schade

De verzekeraar consulteert een medisch expert om de lichamelijke schade te schatten. Deze expert houdt niet alleen rekening met de precieze medische kosten maar kijkt ook naar het inkomensverlies, de morele schade en de tijdelijke of permanente invaliditeit.

De verzekeraars hebben op dat gebied ook afspraken gemaakt zodat slachtoffers sneller schadeloos gesteld kunnen worden. Slachtoffers moeten bijvoorbeeld binnen een bepaalde termijn door hun verzekeraar worden vergoed. Een deel van de schadevergoeding aan dit slachtoffer moet voorgeschoten worden door Het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds. Daarna vragen zij dit geld terug aan de verzekeraar van de aansprakelijke persoon.

Uitzondering: zwakke weggebruikers

Zwakke weggebruikers zijn voetgangers, fietsers, passagiers, rolstoelgebruikers, etc. Zij worden door de wet beschermt en krijgen automatisch een vergoeding wanneer ze slachtoffer zijn geworden van een verkeersongeval waar tenminste één voertuig bij betrokken was. In dat geval moet nog niet bepaald zijn wie aansprakelijk was.

Zijn er meerdere voertuigen betrokken bij dit ongeval, dan kiest het slachtoffer welke verzekeraar hem of haar zijn vergoeding betaalt.
Een vergoeding voor het beschadigde voertuig kan aangevraagd worden door de eigenaar mits de zwakke weggebruiker verantwoordelijk gesteld wordt voor het ongeval. De verzekeraar van deze zwakke weggebruiker betaalt dan uit.

Heeft de aansprakelijke persoon zijn of haar voertuig niet verzekerd? Dan komt het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds tussenbeide in de vergoedingen.

Schadevergoeding

Verschillende situaties kunnen voorkomen die betrekking hebben op de schadevergoeding zelf:

De schade moet allereerst bepaald worden.

  • Was jij de veroorzaker van het ongeval? Dan wordt schade aan jouw voertuig niet vergoed. Ook wanneer iemand anders in jouw auto reed en de schade heeft veroorzaakt, zal er geen schade vergoed worden.
  • Voertuigen of eigendommen van anderen die beschadigd zijn:
    Er is sprake van partieel verlies wanneer het voertuig (of eigendom dat beschadigd is) hersteld kan worden. Op basis van de reparatiekosten wordt de schadevergoeding berekend. Kan het voertuig niet meer gerepareerd worden of zijn de kosten hoger dan de prijs om het voertuig te vervangen? Dan is het sprake van volledig verlies (totaalverlies / ‘perte totale’). De eigenaar heeft dan recht op een bedrag dat evenredig is met de aanschafkosten van een identiek voertuig.

Daarnaast kan het slachtoffer eisen dat aanverwante kosten terugbetaald worden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de huurkosten van een vervangend voertuig terwijl de reparatie en expertise worden uitgevoerd, opslagkosten, professionele verliezen die misschien optreden of sleepkosten.