Reisverzekering FAQ

Reisbijstand door jouw reisverzekering bij problemen in het buitenland

Waar is de reisbijstand geldig die is voorzien in mijn reisverzekering?

Dit hangt af van de formule die je kiest en het contract dat je afsluit. Per reisverzekering verschilt het toepassingsgebied. Meestal geldt een contract in heel Europa en in het Middellandse zeegebied. Er zijn ook ruime contracten die wereldwijd dekking geven.

Stel ik kom iets ernstigs tegen in het buitenland, mag mijn partner dan mee?

Dit is altijd mogelijk. Als de reisbijstandverzekeraar het nodig acht je te vervoeren vanwege medische redenen, of repatriëren nodig is, dan betaalt de verzekeraar altijd ook de terugkeer van een andere verzekerde waar jij mee samen reist. Stel je hebt kinderen of kleinkinderen onder de 18 jaar bij je, dan zorgt de reisbijstand ook voor de terugkeer van deze kinderen, en indien nodig ook voor begeleiding.

Wie betaalt de medische kosten in het buitenland?

In eerste instantie komt het ziekenfonds of de ziekteverzekering met jou in contact. De rekening van de medische kosten die hier gemaakt zijn worden door de reisbijstandverzekeraar betaald. Dit heet een hospitalisatieverzekering.

In de praktijk betekent dat je eerst zelf de dokter betaalt (zo gaat het ook vaak in eigen land), daarna vraag je het ziekenfonds om tussenkomst, en als er nog wat overblijft is dit voor rekening van je verzekeraar. Vervoersmiddelen zoals bijvoorbeeld de ziekenwagen regelt de verzekeraar. Hier hoef je dus zelf geen kosten voor te maken.

Let wel op dat er soms een vergoedingslimiet geldt voor medische kosten. Deze schommelt meestal tussen de 50.000 en 250.000 euro. Alleen de allerruimste contracten kennen dit limiet niet. Ook medische nabehandelingskosten in België worden door deze verzekering vergoed, hoewel hierbij wel beperkte sommen van toepassing zijn. Dit gaat altijd na tussenkomst van het ziekenfonds en eventueel je hospitalisatieverzekering.