Reisverzekering tips

Veilig wintersporten

Om veilig te kunnen wintersporten dien je ervoor te zorgen dat je over een goede uitrusting beschikt. Behalve een goede uitrusting is het belangrijk dat je jouw als sporter ook zo gedraagt dat jouw veiligheid niet in gevaar komt.

Bij het skiën is het bijvoorbeeld zo dat vele ongevallen reeds gebeuren op de skiliftjes die jou naar bovenaan de skipiste brengen. Behalve ongevallen onderweg naar boven gebeuren er ook vaak ongevallen door lawines die worden veroorzaakt door foute maneuvers van skiërs of door te skiën buiten de veilig afgebakende skipiste.

Gelet op de grote risico’s op ongevallen op wintersport hebben we enkele tips verzameld die een skivakantie zonder ongevallen mogelijk helpt maken.

Wist je dit?

  • De kans om lawines te veroorzaken is het hoogst op de eerste mooie dag nadat er flink wat verse sneeuw is gevallen.
  • Heel vaak gebeuren ongevallen aan de start van de skilift wanneer het lift je jou met een plotse schok begint voort te trekken. Hoe vaak heb je zelf niet reeds een valpartij gezien voordat jij aan de beurt kwam?
  • Bij 60% van de ongevallen op de skipiste is een val bij skiliften de meest voorkomende oorzaak.
    In ruim 35% van de ongevallen die worden veroorzaakt door gebruik van skiliften houdt het slachtoffer een botbreuk over aan de valpartij.
  • Laat de beugel of stoel van de skilift beter vertrekken zonder jou in plaats van gehaast trachten er nog snel op te springen. Haast en spoed is zelden goed, en in het geval van skiliften kan je best heel voorzichtig wezen bij het in- en uitstappen.
  • Blijf vooral helemaal nuchter op de piste. Alcoholgebruik voor of tijdens het skiën verhoogt het risico op ernstige ongevallen aanzienlijk. Door jou in beschonken toestand op de skiliftjes en piste te begeven breng je niet enkel jouzelf maar ook anderen in ernstig gevaar. Ongevallen die gebeuren in dronken toestand kunnen jou ook op vlak van financiële aansprakelijkheid bijzonder nare problemen opleveren gezien jouw verzekering in dergelijke situaties doorgaans niet financieel tussen zal komen.
  • Tijdens de rit op de stoeltjeslift dient jouw veiligheidsbeugel steeds gesloten te blijven. Pas op het einde net voordat je uitstapt mag de beugel worden geopend.
  • Schommel niet in de stoeltjeslift, en hou je goed vast aan de beugel.
  • Tijdens de rit op de skilift hou je steeds jouw skistokken goed vast. Zorg er ook voor dat je jouw handen uit de lussen bovenaan de skistokken haalt.
  • Voordat je uitstapt uit de lift dien je tijdig de toppen van jouw ski’s op te tillen zodat je vlot kan landen en verder skiën.
  • Indien je met kleine kinderen op de skilift gaat, hou hen dan altijd goed vast zodat ze niet onder de beugel kunnen doorglijden.
  • Kinderen kleiner dan 1m25cm mogen enkel onder begeleiding van hun ouders op de stoeltjeslift.
  • Op de sleeplift mag je niet gaan zitten op de beugel. Bij dit soort lift dien je rechtop te blijven staan en jou te laten meeslepen met de beugel tussen jouw benen.
  • Pas op met loshangende kleding zoals lange sjaals zodat deze niet in de sleepbeugel kan komen vast te zitten.
  • Ga meteen langs de kant langs het traject van de sleeppiste wanneer je valt. Indien je het traject verspert kunnen mensen die achter jou komen anders ook vallen.
  • Wanneer je door de sleeplift naar boven wordt gesleept, slalom dan niet onderweg. Stap ook pas af wanneer je op het einde van het traject bent gekomen, stap dus niet vroeger uit onderweg.
  • Nadat je bovenaan de berg bent aangekomen met de skilift ga je steeds meteen iets verderop staan om jouw handschoenen en skistokken rustig terug aan te trekken. Zo breng je de mensen die achter jou komen niet in gevaar.

Tips om ongevallen te vermijden op de skilift

Après-ski!

Wanneer je een dagje op de latten hebt gestaan, vaak in de koude, dan is de lokroep van de après-skibar heel aanlokkelijk. Je lekker opwarmen met wat glühwein of een ander sterk drankje in een bar met een gezellige sfeer is voor velen moeilijk te weerstaan, maar kan tot heel wat minder gezellige taferelen leiden wanneer je met enkele glaasjes op terug de piste op gaat.

In beschonken toestand de piste opgaan zal bovendien de kans op ernstige ongevallen sterk verhogen, maar bovendien zal je worden blootgesteld aan het risico op bevriezen. Het is namelijk zo dat bloedvaten zich uitzetten wanneer je drinkt, waardoor deze meer warmte gaan afgeven. Hierdoor koelt jouw lichaam sneller af, hetgeen er toe leidt tot je meer kans loopt op bevriezing.

Bevriezing voorkomen

  • Trek warme kledij aan in verschillende lagen.
  • Bescherm jouw oren en voeten steeds goed zodat deze lekker warm en droog blijven.
  • De bovenste laag van jouw kleding is idealiter waterdicht. Indien sneeuw in of door jouw kleding geraakt, dan kan jouw nat geworden kleding warmte onttrekken aan je lichaam waardoor je kans loopt op bevriezing.
  • Je maakt meer kans op bevriezing wanneer je vermoeid bent. Zorg er daarom voor dat je goed uitgeslapen wanneer je gaat skiën.