Reisverzekeringen Assuraweb
Reisverzekering tips

Reizen met kinderen

Identiteitsdocumenten

Identiteitsbewijs

Elke persoon met de Belgische nationaliteit die het Belgische grondgebied verlaat, moet in het bezit zijn van een identiteitsbewijs.
Voor kinderen jonger dan 12 jaar is dit een identiteitsbewijs of een Kids-ID. Dit identiteitsbewijs wordt afgeleverd door de gemeente waar je woont en dient te worden aangevraagd door de ouders of adoptieouders.

Paspoort

Een paspoort is verplicht voor bepaalde landen. Voor sommige landen dien je bovendien te beschikken over een geldig visum. Dit is ook het geval voor jonge baby’s & kinderen. Kinderen worden sinds enkele jaren namelijk niet meer vermeld op het paspoort van de ouders. Ze dienen te beschikken over hun eigen individueel paspoort om naar landen te mogen reizen waar een paspoort verplicht is.

Ouderlijke toestemming

Het is ten sterkste aangeraden om ervoor te zorgen dat minderjarige kinderen die alleen reizen (of die niet vergezeld zijn van één van hun ouders) in het bezit zijn van een ouderlijke toestemming wanneer zij het Belgische grondgebied verlaten.

Dit is een document dat wordt ondertekend door zij die het ouderlijk gezag uitoefenen (vader en/of moeder) en die bij de gemeentelijke overheden hun handtekening kunnen laten wettigen.

We raden ten zeerste aan om jou grondig te informeren naar de verplichte formaliteiten bij de ambassade of het consulaat van het bezochte land wanneer jou kind(eren) alleen dienen te reizen. Je kan alle nodige adressen en contactgegevens hiervoor vinden op www.diplomatie.be. Je kan eveneens terecht bij de betrokken luchtvaartmaatschappij indien jouw kind(eren) per vliegtuig naar het buitenland reizen.

Jouw reisbestemming

  • Controleer of er voorkeurstarieven van toepassing zijn voor kinderen bij jouw touroperator, vervoersmaatschappij (luchtvaartmaatschappij, bus, trein,…), of in het hotel waar je verblijft.
  • Vóór of na aankomst op jouw reisbestemming kan je informeren naar de plaatselijke recreatie-infrastructuur zoals speelpleinen, kinderopvang, zwembad, sportactiviteiten en andere recreatieve mogelijkheden.
  • Vergeet niet om na te gaan welke de verplichte of aanbevolen vaccinaties zijn wanneer je naar een tropische bestemming zou reizen. Je kan hiervoor jouw huisarts en/of kinderarts contacteren.
  • Bereid jouw kinderen goed voor wanneer je naar een ver land trekt. Deel zoveel mogelijk boeiende informatie over de reisbestemming op maat van hun interesses, leefwereld en leeftijd.
  • Zorg er voor dat je de interesses & mogelijkheden van jouw kinderen niet verkeerd inschat wanneer jullie bijvoorbeeld een trektocht ondernemen, een bepaalde sport willen beoefenen of wanneer jullie culturele uitstappen plannen.
  • Reist jouw baby met je mee?
    • Zorg dan voor aangepaste babyvoeding of informeer naar de mogelijkheid om ter plaatse geschikt voedsel te vinden.
    • Pas bijzonder goed op de waterkwaliteit in bepaalde landen!
      Gebruik bij voorkeur mineraalwater van een bekend of op zijn minst een gecontroleerd merk voor de bereiding van babyvoeding of wanneer je jouw baby te drinken geeft.
    • Baby’s en jonge kinderen reageren niet spontaan en even snel op een dorstsignaal. Zorg er steeds voor dat jouw baby voldoende drinkt bij warm weer of wanneer hij diarree heeft.
  • Ga na of jouw reisapotheek alles bevat om wonden te kunnen ontsmetten & verzorgen.
    Zorg ook voor aangepaste lichaamslotions, zonnecrème en anti-muggenmelk.  (zie ook de rubriek ‘reisapotheek’).
  • Neem kleding mee die geschikt is voor het klimaat en die makkelijk te dragen is. Zorg er ook voor dat de kledingstukken jouw kinderen voldoende kunnen beschermen tegen insectenbeten en brandende zon.

Reizen met kinderen met de wagen

  • Bij lange reizen kan je best activiteiten voorzien voor jouw kinderen in de wagen. Neem ook voldoende verfrissende drankjes mee en las regelmatig haltes in onderweg.
  • Kinderzitjes zijn wettelijk verplicht. Kies voor een model dat maximaal comfort en alle veiligheidsgaranties biedt.
  • Voorzie een kinderzitje dat is aangepast aan het gewicht en de leeftijd van jouw kinder(en). Voor oudere kinderen dienen goed werkende veiligheidsgordels te zijn voorzien. Zorg ervoor dat de kinderen steeds hun veiligheidsgordel om hebben, ook al willen ze spelen op de achterbank.
  • Wanneer jouw wagen achteraan beschikt over kindersloten, activeer deze dan zodat jouw kinder(en) de deuren niet kunnen openen van langs de binnenzijde. De deuren kunnen dan enkel van langs de buitenzijde worden geopend wanneer de kindersloten geactiveerd zijn.
  • Denk er aan dat je een kind nooit alleen mag achterlaten in de wagen, ook niet voor slechts een korte tijd!
  • Wanneer je babyvoeding wil bereiden, neem dan een thermosfles mee met warm water, poedermelk & mineraal water. Je kan dan een fles babyvoeding bereiden op de juiste temperatuur.
  • Langs sommige autosnelwegen vind je stopplaatsen speciaal voorzien om baby’s te verzorgen. Soms bieden deze babystopplatsen ook een speelplein. Op sommige stopplaatsen op de Franse autowegen is zelfs kinderanimatie aanwezig tijdens het hoogseizoen. Je kan op voorhand jouw rustpauzes uitstippelen om op die plaatsen uit te stoppen.
  • Een frigobox is altijd handig om drankjes koel te houden voor de ganse familie.
  • Zet nooit huisdieren op de achterbank bij de kinderen, ook al zitten deze in een kooi of mand. Als de kinderen de huisdieren zouden laten ontsnappen, dan zou dit kunnen leiden tot een ongeval mocht het huisdier om een bepaalde reden van op de achterbank naar voorin de wagen springen.

Reizen met kinderen per vliegtuig

  • Tracht het nodige te doen om ervoor te zorgen dat jouw kinderen de andere passagiers niet storen in hun rust en comfort.
  • Vraag bij jouw luchtvaartmaatschappij een comfortabele plaats aan in het vliegtuig waar je indien nodig op de hulp kan rekenen van een steward of stewardes.
  • Wijzigingen in de luchtdruk bij het opstijgen en het landen van het vliegtuig kunnen behoorlijke oorpijn veroorzaken. Je kan deze oorpijn vermijden met enkele eenvoudige middeltjes. Je kan bijvoorbeeld jouw kind iets laten drinken tijdens het opstijgen en het landen.  Kauwen op een kauwgom is ook een effectief middel om oorpijn te vermijden.
  • Geef een halfuur voor het opstijgen/landen neusdruppels aan jouw kind indien het verkouden is.

Eenmaal op jouw bestemming

  • Informeer jouw hotel dat je met één of meerdere kinderen reist. Zij zullen het nodige doen om hun personeel eventuele voorzorgsmaatregelen te laten nemen om jullie verblijf zo comfortabel mogelijk te maken.
  • Controleer of er toezicht is door badmeesters bij het zwembad en redders op het strand. Laat jonge kinderen speciale armbandjes dragen waarop hun naam en het gsm-nummer van de ouders kan worden genoteerd. Leg jouw kinderen ook duidelijk uit wat ze moeten doen mochten ze verloren lopen.
  • Respecteer de plaatselijke gewoontes op jouw reisbestemming (bijvoorbeeld bij het bezoeken van kerken).
  • Zoek een mooi evenwicht tussen activiteiten voor de kinderen, de ouders en voor allen samen.