Reisverzekering tips

Op reis met jouw huisdieren

Voorbereiding

Op reis gaan met jouw huisdier(en) dien je grondig voor te bereiden. Afhankelijk van jouw reisbestemming moet je rekening houden met volgende zaken:

  • Maak een document aan waarin je al het materiaal opsomt dat je zal nodig hebben op reis (muilband, leiband, harnas, voeding & drank, slaapplaats, handdoeken, kooi/mand, medicijnen, etc).
  • Ga na of de plaats waar je verblijft wel huisdieren toelaat. Soms zijn er bij bepaalde hotels of andere verblijfplaatsen regels van toepassing die bepaalde rassen toelaten, terwijl sommige rassen verboden zijn. Vraag ook welk comfort jouw huisdieren ter plaatse kunnen genieten?
  • Een huisdier kan extreme temperaturen niet zo goed weerstaan als mensen. Informeer je dus goed over het klimaat en de temperaturen ter plaatse.
  • Indien je een actieve of sportieve vakantie hebt gepland (bijvoorbeeld een trekking), vergewis je er dan van of jouw hond wel even fit is om jou te vergezellen. Je kan hieromtrent best een dierenarts consulteren. Net als jij dient jouw huisdier zich enkele weken of zelfs maanden op voorhand fysiek te kunnen voorbereiden voor actieve of sportieve reizen.
  • Vergeet jouw huisdier niet te vaccineren (bv. tegen rabies, ook wel hondsdolheid genoemd) en zorg ervoor dat je een bewijs van vaccinatie bij jou hebt tijdens jouw reis.
  • Een huisdier dat niet goed werd opgevoed kan behoorlijk wat ergernis veroorzaken, zowel bij jezelf en andere personen op jouw reisbestemming. Neem de nodige voorzorgen om ergernis, overlast en mogelijk gevaren te vermijden.
  • Verifieer bij jouw makelaar welke voorzieningen er zijn binnen jouw familiale verzekering in geval van een ongeval of een incident dat werd veroorzaakt door jouw huisdier in België of in het buitenland.
  • Bevestig een chip, medaille, leiband of andere identificatie aan jouw huisdier zodat het in geval van verlies of ongeval kan worden geïdentificeerd.

Reizen met de wagen

  • Laat jouw huisdier wennen aan lange autoreizen door het geleidelijk aan mee te nemen op langere trajecten.
  • Vraag advies aan jouw dierenarts: er bestaan middelen tegen reisziekte voor dieren.
  • Voorzie een voldoende comfortabele kooi die achteraan (in de kofferbak) geplaatst kan worden.
  • Zorg voor voldoende ventilatie en natuurlijk licht.
  • Stop regelmatig (minimaal om de twee uur) voor een sanitaire pauze om jouw hond even te laten rondlopen en hem drinken te geven.

Reizen per vliegtuig

  • Reizen met jouw huisdier per vliegtuig kan voor jouw huisdier bijzonder stresserend en zelfs traumatiserend zijn. Indien haalbaar kan je een reis per vliegtuig dus best vermijden en een alternatieve transportwijze (of andere bestemming) kiezen.
  • Indien je toch per vliegtuig op reis vertrekt met jouw hond of kat, kies zorgvuldig een kooi die geschikt is voor het soort reis dat je gaat ondernemen. Hou rekening met de geldende reglementeringen en met het comfort van jouw huisdier.
  • Ga na welke administratieve en andere formaliteiten (paspoort, administratieve formaliteiten, vaccinaties, eventuele quarantaine) er dienen te worden vervuld om met jouw huisdier toegang te krijgen tot het land waar je heen reist. De ambassade of het consulaat van het land dat je gaat bezoeken en jouw vliegtuigmaatschappij kunnen jou hierbij verder helpen.
  • Voorzie een naamkaartje met de identiteit en eigenaarsgegevens van jouw huisdier op de halsband. Gebruik hiervoor een pen met onuitwisbare inkt.
  • Voordat je jouw hond toevertrouwt aan de vliegtuigmaatschappij kan je deze best nog even uitlaten & zoveel mogelijk gerust stellen zodat hij rustiger en met meer vertrouwen kan beginnen aan de reis in het bagageruim van het vliegtuig.
  • Neem bij het ophalen van jouw hond een handdoek mee voor mocht hij zich hebben bevuild onderweg. Eenmaal je terug samen bent met jouw hond kan je hem best zo  spoedig mogelijk uitlaten en hem te drinken geven.

Een paspoort voor jouw huisdier

Personen die reizen met een huisdier (hond, kat of fret) moeten beschikken over een paspoort voor hun huisdier. Je verkrijgt een dergelijk paspoort via de volgende kanalen:

Paspoort voor honden

Een paspoort voor honden kan je verkrijgen bij de Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden (BVIRH). Zij leveren Europese paspoorten af die de identiteit en gezondheidstoestand van jouw huisdier bevatten.

Je vindt op de website van de BVIRH (www.dogid.be) meer details omtrent de identiteitskaart voor honden.

Paspoort voor honden of katten

Je kan ook via jouw dierenarts het vereiste paspoort voor jouw hond of kat bekomen. Jouw dierenarts zal dan jouw hond registreren met behulp van blanco paspoorten en voorlopige certificaten van identificatie & registratie. Er wordt dan vervolgens ook het nodige gedaan om alle formaliteiten verder te regelen met de BVIRH.

Op de website van het Ministerie van Volksgezondheid kan je ook meer informatie vinden over paspoorten voor honden en katten.

Hou ook rekening met volgende zaken

  • Alle huisdieren moeten worden voorzien van een identificatiechip of een tatoeage zodat zij makkelijk kunnen worden geïdentificeerd.
  • Hou er rekening mee dat invoeren van dieren jonger dan 3 maanden in bepaalde landen onderworpen is aan speciale regels. In sommige landen is het bovendien verboden om zo’n jonge dieren in te voeren.

Inentingen / Vaccinaties

Wanneer je gaat reizen naar het buitenland, dan zal je ervoor dienen te zorgen dat jouw huisdier is gevaccineerd tegen rabies (hondsdolheid). De vaccinatie moet ten laatste 30 dagen vóór jouw vertrek gebeuren en blijft geldig gedurende minstens twaalf maanden.

Sommige Europese landen waaronder Zweden, Groot-Brittannië, Ierland, Malta en Finland, leggen bovendien extra medische verplichtingen op.

Een recent gezondheidscertificaat is ook verplicht nodig wanneer je naar het buitenland reist met jouw huisdier. Hou er rekening mee dat voor bepaalde landen dit certificaat niet langer dan tien dagen vóór jouw vertrek mag zijn afgeleverd. Jouw dierenarts kan jou verder helpen met dit gezondheidscertificaat.

Doorgaans gelden er voor reizen buiten de Europese Unie bovendien nog strengere gezondheidsregels of zelfs quarantaine-verplichtingen. De ambassade van het land waar je heen reist kan je alle nodige informatie bezorgen over de geldende vereisten.

Advies voor tijdens jouw verblijf

  • Je kan vermijden om vloeren te bevuilen door een krant, doek of dwijl onder de voederbak te plaatsen.
  • Neem steeds propere dekens mee zodat je zitbanken en/of bedden kan beschermen op de plaats waar je verblijft in het buitenland.
  • Wanneer je een ontvlekker meeneemt op reis kan je vermijden dat je schade berokkent aan onder meer zitmeubelen. Een ontgeurder kan je ook best meenemen zodat je onfrisse geuren kan bestrijden op jouw verblijfplaats.
  • Informeer in welke vertrekken van jouw verblijfplaats huisdieren toegelaten zijn. Vaak zijn dieren bijvoorbeeld niet toegelaten in het hotelrestaurant.
  • Voordat je jouw hotel of andere verblijfplaats binnenstapt, reinig je eerst de mogelijk vuile pootjes van jouw hond.
  • Respecteer de geldende regels en wetten voor het al dan niet verplicht gebruiken van een leiband of muilkorf, het verwijderen van uitwerpselen op straat of terreinen, de verboden toegang tot bepaalde zones, etc.
  • Wanneer je op trekking vertrekt samen met jouw hond, laat deze dan niet op warme wegen lopen. De zoolkussentjes van jouw hond kunnen namelijk brandwonden oplopen op hete dagen. Leer jouw hond ook om van een drinkfles te drinken zodat je water uitspaart. Vermijd ook dat jouw hond van om het even welke bron water drinkt. Er bestaat namelijk een risico op bacteriële besmetting met diarree als gevolg wanneer jouw hond drinkt van een bron met stilstaand water of uit regenplassen.

Gevaarlijke en risicovolle hondenrassen

In sommige gemeenten in België is het verboden om hondenrassen te houden of aan te kopen wanneer deze worden beschouwd als gevaarlijk of risicovol. Ook in andere landen (onder meer Frankrijk) hanteert men vaak strenge regels voor het bezit van dit soort rassen.

Ga dus na welke regels er gelden op de plaats waar je heen reist. Je kan hiervoor terecht bij de gemeentebesturen of de toeristische diensten van het betrokken land.

Help, mijn hond is spoorloos!

Wanneer je er 100% zeker van bent dat jouw hond spoorloos is, kan je jouw eventuele medereizigers en/of de ordediensten informeren over de verdwijning. Controleer eerst en vooral of jouw hond niet zit opgesloten in één van de kamers. Mogelijk verstopte hij zich ergens, bijvoorbeeld onder het bed of onder de kast? Heb je goed gecheckt of jouw hond niet gewoon ergens rustig rondwandelt dichtbij in de buurt? Ga bij de buren langs of vraag voorbijgangers of ze jouw hond nergens hebben gezien. Denk er aan om een duidelijke, recente foto van jouw hond mee te nemen voor de mensen aan wie je om hulp vraagt.

Wat als jouw hond nog steeds wordt vermist?

  • Indien je werkelijk zeker bent dat jouw hond vermist is, dan kan je contact opnemen met de lokale politie. Eventueel kan je ook met een plaatselijke dierenarts en/of het lokale dierenasiel contact opnemen om hulp te vragen.
  • Hang kleine affiches op waar veel mensen langs passeren, bijvoorbeeld in de supermarkt, in het postkantoor, bij de bakker,…
  • Indien je huisdier een chip draagt of een identificatie-medaillon heeft, bel dan de instanties op die mogelijk een oproep kunnen krijgen van de persoon die jouw huisdier mogelijk heeft gevonden.
  • Indien jouw huisdier langdurig spoorloos blijft, plaats dan een advertentie of zoekertje in een lokale krant.

Jouw huisdier thuis achterlaten

Wanneer jouw huisdier niet met jou meereist, dan zoek je best zo vroeg mogelijk voor jouw vertrek naar een plek waar jouw huisdier kan verblijven.

Opvangfamilie voor huisdieren

Wanneer je beslist om jouw huisdier toe te vertrouwen aan een opvangfamilie of een vertrouwenspersoon, zorg er dan voor dat jouw huisdier en de opvangfamilie elkaar eerst ontmoeten om kennis te maken. Deel zoveel mogelijk informatie over de gewoonten en het gedrag van jouw huisdier met de personen die jouw huisdier zullen opvangen tijdens jouw vakantie.

Dierenpensions

Denk eraan om verschillende maanden op voorhand een plaats in een dierenpension te reserveren. Bezoek het pension voor dieren ook zodat je ter plaatse het comfort en de betrouwbaarheid kan controleren voordat je jouw huisdier aan hen toevertrouwt.

Dogsitting

Je kan er ook voor kiezen om een ‘dogsitter’ (een oppas voor honden) te laten logeren in jouw huis. Laat niet zomaar om het even wie toe in jou huis, maar zoek een vertrouwenspersoon of gespecialiseerde dienst die jou kan verder helpen met betrouwbare hulp. Informeer de dogsitter ook over de gewoontes van jouw hond zodat deze jouw hond zo snel mogelijk kan leren kennen en hem maximaal kan verzorgen tijdens jouw vakantie.

Wie is verantwoordelijk bij ongevallen of incidenten?

Vergeet niet dat je in sommige gevallen verantwoordelijk kan worden gesteld voor ongevallen die door jouw huisdier worden veroorzaakt, ook al houdt iemand anders toezicht op jouw huisdier!