Reisverzekering tips

Reisdocumenten

Reispas /Paspoort

Een reispas / paspoort  is geldigheid gedurende 7 jaar. Voor een reispas betaal je 50 euro tot meer dan 80 euro al naar gelang de gemeente waar je bent gedomicilieerd. Bij een standaard aanvraag ontvang je jouw paspoort na zo’n vijf à acht werkdagen. Indien je met spoed een reispas wenst te bekomen, dan kan je via de spoedprocedure jouw reispas reeds afhalen de volgende dag of twee werkdagen na jouw aanvraag. Jouw gemeente dient jouw aanvraag dan wel reeds vóór 15u kunnen verwerken. Hou er rekening mee dat een spoedprocedure behoorlijk duur kan zijn, namelijk al snel 3x meer dan de prijs voor de standaard procedure. Wens je de precieze tarieven te kennen, neem dan contact op met jouw gemeente.

Belgische reispassen die sinds 2008 worden uitgereikt, beantwoorden aan betere veiligheidsvoorschriften en geeft de foto van de reispashouder weer volgens vijf verschillende technieken. Oudere versies van het Belgisch paspoort mogen echter nog worden gebruikt tot de vervaldatum is verstreken.
Hou er rekening mee dat ook kinderen dienen te beschikken over een individuele reispas.
Het is verder ten zeerste aangeraden om er voor te zorgen dat minderjarigen die alleen reizen  een reistoestemming bij zich hebben die getekend is door de ouder(s) die het kind niet vergezellen op de reis. De echtheid van de handtekening(en) van de ouders dient door de gemeente voor echt te zijn verklaard.

Jouw visum

Een visum kan je zien als een verblijfsvergunning voor een bepaald land. Om een visum te bekomen zal je doorgaans in België een aanvraag moeten indienen bij de consulaire vertegenwoordigingen van het land van jouw bestemming. Informeer bij jouw consulaat naar welke documenten je precies nodig hebt om een visum aan te vragen. Er gelden namelijk verschillende verplichtingen naargelang het land waar je wenst te verblijven (paspoort, bewijs van solvabiliteit, identiteitsfoto’s, officiële uitnodiging, reden van bezoek, reservatiebewijzen in hotels, verzekeringen,….

Voor sommige landen ben je verplicht om een visum aan te vragen bij de overheid van het land van jouw bestemming.

Jouw consulaat kan jou informeren over de gemiddelde wachttijd om een visum te bekomen. In bepaalde landen wordt een toeristisch visum meteen uitgereikt bij jouw aankomst in het land, of aan de grensovergang, of op de luchthaven.

Wat doe ik wanneer mijn officiële documenten worden gestolen in het buitenland?

Voordat je vertrekt naar het buitenland maak je een kopie van jouw belangrijkste persoonlijke documenten zoals jouw paspoort, identiteitskaart en kredietkaarten. Bewaar deze kopieën steeds afzonderlijk zodat je deze kan gebruiken in geval jouw originele documenten worden gestolen.

In het geval je jouw documenten toch zou verliezen op reis of wanneer iemand deze heeft gestolen, dan dien je zo spoedig mogelijk aangifte doen bij de lokale politie. Met de aangiftedocumenten die je van de politie zal ontvangen ga je naar het dichtstbijzijnde Belgische consulaat. Je vindt de contact- en adresgegevens van consulaten via de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Indien er in het land waar je verblijft geen Belgisch consulaat is, dan kan je het consulaat van een andere EU-lidstaat. Zij maken dan een document over dat je kan bezorgen aan de administratieve dienst van jouw gemeente zodra je de verloren documenten gaat vervangen.

In noodgevallen kan een consulaat een ‘noodpaspoort’ aanmaken. Dit tijdelijke paspoort heeft een beperkte geldigheid en laat jou toe om probleemloos terug naar België te reizen. Hou er rekening mee dat dergelijke noodpaspoorten niet altijd meteen worden afgeleverd. Mogelijk zal men jou ook vragen jouw nationaliteit en identiteit te bewijzen.

We wijzen er jou ook graag nog op dat sommige luchtvaartmaatschappijen speciale regels hanteren voor de erkenning van dergelijke nooddocumenten. Raadpleeg dus zeker jouw vliegmaatschappij om jou er van te vergewissen welke regels ze hanteren en wat je precies zal dienen voor te leggen op de luchthaven.

Verder dien je er ook rekening mee te houden dat een consulaat geen duplicaten kan afleveren van rijbewijzen.