Reisverzekering tips

Documenten voor de wagen

Groene kaart en andere autodocumenten

De ‘groene kaart’ is een document dat je ontvangt van jouw verzekeringsmaatschappij en dat geldt als bewijs dat je een autoverzekering hebt. Op de groene kaart staat een vervaldatum vermeld, evenals een lijst van landen waarin je verzekerd bent.

Indien je met de wagen op reis vertrekt naar een land dat is doorstreept op de groene kaart, neem dan zeker contact op met jouw verzekeringsmakelaar of verzekeringsmaatschappij. Vraag jouw makelaar of verzekeraar of er een mogelijkheid is om de dekking uit te breiden voor het doorstreepte land. Indien dit onmogelijk zou zijn, dan zal je een tijdelijke autoverzekering moeten aanvragen aan de grensovergang van het land dat je wenst te bezoeken.

Denk er ook aan dat je de originele documenten die wettelijk verplicht zijn in België ook steeds moet kunnen voorleggen in het buitenland. Zorg er dus voor dat je het gelijkvormigheidsattest en het inschrijvingsbewijs van jouw ook steeds bij hebt.
Vergeet ook niet om een Europees aanrijdingsformulier mee te nemen indien je binnen de Europese Unie reist.

Internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs is in sommige landen verplicht, in andere landen wordt het enkel aanbevolen wanneer je een wagen bestuurt. In het bijzonder in landen buiten de Europese Unie dien je er rekening mee te houden dat een internationaal rijbewijs vereist is.

Wanneer je een wagen wenst te huren zal het autoverhuurbedrijf jou doorgaans vragen om een internationaal rijbewijs voor te leggen.

Een internationaal rijbewijs kan je bekomen bij het gemeentebestuur van de gemeente waar je bent gedomicilieerd. Je dient bij jouw aanvraag jouw Belgisch rijbewijs en een pasfoto voor te leggen. De pasfoto dient aan bepaalde eisen te voldoen, dus informeer jou best hierover bij jouw gemeente.

Voor een internationaal rijbewijs betaal je zo’n 15 à 20 euro. Het blijft geldig gedurende drie jaar. Jouw gemeentebestuur kan jou meer details verschaffen omtrent onder meer de aanvraagprocedure en vereisten.

Denk er aan om zowel jouw Belgisch als jouw internationaal rijbewijs mee te nemen wanneer je op reis vertrekt.