Andere nuttige verzekeringen op reis
De familiale verzekering
De aansprakelijkheid van het hele gezin ten opzichte van derden is gedekt wanneer je een familiale verzekering hebt afgesloten.
Wanneer je zoontje de ruit van een geparkeerde auto inslaat tijdens het mini-golfen dekt de familiale verzekering dit. Dit geldt zeker voor alle landen die bij geografisch Europa horen en de landen die grenzen aan de Middellandse zee. Meerdere polissen gelden ook wereldwijd.
De hospitalisatieverzekering
Een hospitalisatieverzekering kan aangesproken worden indien je onverwachts in het buitenland in het ziekenhuis komt te liggen. Deze vergoedt tot het bedrag dat de verzekeraar in België ook zou vergoeden.
Meestal geldt zo’n hospitalisatieverzekering praktisch wereldwijd.
Let wel op dat deze verzekering geen echte bijstand beidt. De ziekenhuiskosten en medische kosten worden alleen vergoed tijdens de maand vóór en tot drie maanden ná de ziekenhuisopname.
De brandverzekering
Is je inboedel thuis gedekt door je brandverzekering? Dan geldt op reis dezelfde verzekering. Wanneer beschadigingen aan tijdelijk verplaatste goederen (zoals kledingstukken) voorkomen door waterschade in de huurwoning, kun je een beroep doen op je brandverzekeraar. Ook de inhoud en de burgerlijke aansprakelijkheid voor het gebouw zin gedekt in een vakantie-huurwoning.
De ongevallenverzekering
De ongevallenverzekering is nodig wanneer je bij een privéongeval ernstig gewond raakt of overlijdt. Uitzondering hierop is het beoefenen van een extreme sport die bij het contract uitgesloten is. Elastiekspringen (bungeejumping) is hier een uitzondering op. In België wordt deze verzekering minder gebruikt.
De autoverzekering
Wanneer je op reis bent met je auto en je raakt betrokken bij een ongeval is je aansprakelijkheid verzekerd in de landen die op de groene kaart staan. Dat zijn de landen van de Europese Unie plus een flink aantal daarbuiten. Let op dat de ‘lokale’ wet gevolgd wordt voor de aansprakelijkheid en de schadevergoeding die daarmee samenhangt. De vergoeding is soms dus lager dan dat deze in België zou zijn. De omniumverzekering, rechtsbijstandsverzekering of bestuurdersverzekering kunnen als bijkomende verzekeringen voor een autoverzekering soelaas brengen, ook in het buitenland.
Op de website van het CEA (Europese Comité van Verzekeringen) zijn veel tips te lezen die van pas kunnen komen bij een verkeersongeval in het buitenland.
Overweeg je een huurwagen, zoek dan goed uit welke bijbehorende verzekeringen er zijn. Vaak worden de standaard-verzekeringsformules die verhuurmaatschappijen aandragen gekenmerkt door begrensde vergoedingen. Ook voor de verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekeringen kan dit, vooral buiten Europa, het geval zijn. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent (liefst voor vertrek) over de franchises en eventuele beperkingen. Let ook op de prijs van ruimere of aanvullende formules en de inhoud hiervan.
De rechtsbijstandverzekering
Een rechtsbijstandverzekering kan in veel gevallen helpen. Hij biedt recht op juridisch advies en bijstand wanneer je in buitenland bijvoorbeeld slachtoffer bent van een ongeval waarvoor een derde aansprakelijk is. Ook omgekeerd kan een rechtsbijstandverzekering helpen wanneer er een schadeclaim tegen jou is ingediend.
In de rechtsbijstandverzekering auto vind je onder meer een waarborg rechtsbijstand (zodat je geholpen kunt worden bij vaststellen van de aansprakelijkheid na een aanrijding), alsmede in de familiale verzekering (om als zwakke weggebruiker je rechten te doen gelden) en in de uitgebreide rechtsbijstandpolis (dit kunnen erg uiteenlopende conflicten zijn die via bemiddeling opgelost moeten worden – je contract dekt ze in verschillende mate-)
Na de vakantie lopen de tussenkomsten van de rechtsbijstandverzekering gewoon door. Dit geldt ook voor gerechtskosten die eventueel aanwezig zijn.
Studenten in het buitenland
Tegenwoordig worden er door gespecialiseerde bijstandsverzekeraars ook nieuwe formules aangeboden die inspelen op nieuwe behoeften of trends.
Studeer je aan een universiteit of hogeschool en heb je Erasmus-plannen, dan heb je er vast al gehoord: een verzekering voor studenten die in het buitenland studeren. Medische kosten worden (bijvoorbeeld tot 250.000€) terugbetaald en de studenten hebben een uitgebreide dekking. Stel dat gezondheidsproblemen ervoor zorgen dat de studie onderbroken moet worden, dan worden ook studiekosten terugbetaald. Je hebt hierbij ook een dekking Burgerlijke Aansprakelijkheid.