Verzekeringsnieuws

Verzekeringsmaatschappijen klaar voor zelfrijdende auto in België

De verzekeringsmaatschappijen zien geen problemen voor de komst van de zelfrijdende wagen in België. Inzake autoverzekeringen en aansprakelijkheid is België klaar en hoeft er niets aangepast worden aan de huidige wetgeving hieromtrent. Dat hebben enkele goed geplaatste personen van sectorverenigingen Assuralia, BVVM en Feprabel vandaag gezegd tijdens een hoorzitting in de Kamer.

Algemener bepaalt de (internationale) wetgeving vandaag wel nog dat een autobestuurder te allen tijde de controle over zijn voertuig moet hebben. Dit zal moeten worden aangepast, en ook aan de wegcode zal mogelijk gesleuteld moeten worden, wil men testen met zelfrijdende voertuigen mogelijk maken op Belgisch grondgebied.

Maar inzake verzekeringen hoeft er dus niets gewijzigd te worden. “Wie vandaag een autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) heeft, kan die morgen perfect gebruiken voor een zelfrijdende wagen”, klinkt het in de sector. “Het wettelijk kader in België is goed, de autonoom rijdende wagen zal geen directe impact hebben op de verzekeringswetgeving. In België is het sowieso de wagen die verzekerd wordt, ook al is er geen bestuurder.”

Of de premies voor een autoverzekering BA met de komst van de zelfrijdende auto zullen dalen, is niet duidelijk. Het Britse vakblad InsuranceDay voorspelde dit eerder wel al, aangezien bij negen op de tien ongevallen een menselijke fout aan de basis ligt.

Bron: Belga | 27 mei 2015