Motorverzekering dekkingen

Aanvullende verzekeringen bij een motorverzekering | Extra dekking

Welke aanvullende dekkingen kan ik kiezen bij mijn motorverzekering?

Een BA motorverzekering is een wettelijk verplichte verzekering, maar deze dekt alleen de schade aangericht aan derden, dus niet aan jezelf. Hoe verzeker je dan je eigen schade?

Soms kan er bij een ongeval niemand aansprakelijk worden gesteld, bijvoorbeeld door een gebrek aan bewijslast. In dergelijke gevallen kan de aansprakelijkheidsverzekering bij geen van beiden partijen ingeroepen worden. Je kan ook zelf een ongeluk hebben veroorzaakt.

Er bestaan diverse verzekeringen die je optioneel kan afsluiten ter aanvulling van je basisdekking BA. De voorwaarden van deze verzekeringen verschillen doorgaans tussen de verschillende verzekeringspolissen van de verzekeringsmaatschappijen.

Hou er ook rekening mee dat aanvullende verzekeringen niet enkel in België zeer nuttig zijn. Ook als je in het buitenland betrokken bent bij een ongeval komen aanvullende dekkingen vaak heel goed van pas. Noteer ook dat de vergoedingen in andere landen soms lager zijn dan in België.

Aanvullende verzekeringen

  • Je eigen lichamelijke letsels vallen deels ten laste van het ziekenfonds waarbij je bent aangesloten. Een ongevallenverzekering zoals de bestuurderspolis komt in bepaalde gevallen ook tussen met vergoedingen.
  • Via een Omniumverzekering wordt materiële schade aan je voertuig gedekt. Een omniumverzekering geldt bij onder meer een aanrijding (bijvoorbeeld bij vluchtmisdrijf van de tegenpartij), diefstal, stormschade, glasbreuk, brand, enz. Er zijn ook minder ruime omniumverzekeringen die aanzienlijk goedkoper zijn dan een volledige omniumverzekering, namelijk de mini-omniumverzekeringen.
  • Een rechtsbijstandverzekering verdedigt jou indien nodig en helpt je bij het kennen van jouw rechten. Een rechtsbijstandsverzekering zal ook jou advocaten- en expertisekosten vergoeden in zowel binnen- als buitenland.
  • Een bijstandsverzekering helpt jou bij pech onderweg. Dankzij een bijstandsverzekering zal je nooit hoeven te overnachten in een defecte auto, gezien een dergelijke verzekering onder meer het wegslepen van je motor voor je regelt, evenals eventueel repatriëren en andere hulp waaraan je nood kan hebben.