Autoverzekering tips

Veilig met de wagen op vakantie

Enkele veiligheidstips voor jouw autovakantie

Voordat je vertrekt

  • Laat jouw wagen goed nakijken door een garagist voordat je vertrekt met verlof.
  • Laat de bandendruk controleren en de aanwezigheid van het reservewiel.
  • Een reservesleutel kan je eveneens best meenemen op reis. De elektronica van moderne wagens werkt enkel met de toegangscode die voorzien is in de sleutel. Wanneer er dus iets zou foutlopen met jouw autosleutel, dan loop je een sterk risico om de wagen niet meer te kunnen starten.
  • Indien jouw wagen beschikt over een airconditioningsysteem, zorg er dan voor dat de filters tijdig vervangen zijn. Een wagen met slecht onderhouden airco-filters zijn onhygiënisch en kunnen aanleiding geven tot het ontstaan van allergieën.
  • In bepaalde landen ben je verplicht om een set reservelampen en reserve-zekeringen in jouw wagen te hebben. Ook indien je reist in een land waar deze verplichting niet geldt, is het aanbevolen om deze reservespullen in de wagen te voorzien.
  • Voeg het hulpnummer van jouw autobijstandsverzekering in jouw mobiele telefoon.

Bagage

  • Losliggende bagage in de wagen kan je best vermijden. Dit kan hinderlijk en zelfs gevaarlijk zijn onderweg en aanleiding geven tot een ongeval.
  • Verspreid zo gelijk mogelijk jouw bagage over de verschillende ruimtes in de wagen. Het zwaarste gewicht, bijvoorbeeld dat van zware valiezen, kan je best ter hoogte van de assen plaatsen.

Internationaal rijbewijs & boorddocumenten

  • Het internationaal rijbewijs
    Een internationaal rijbewijs is in sommige landen verplicht, terwijl het in andere landen enkel wordt aanbevolen. Er zal jou doorgaans om een internationaal rijbewijs worden gevraagd wanneer je een auto wil huren.
    Je kan een internationaal rijbewijs verkrijgen via de stadsdienst waar je bent gedomilieerd. Bij jouw aanvraag zal je jouw nationaal rijbewijs samen met een pasfoto moeten voorleggen. De prijs voor een internationaal rijbewijs bedraagt zo’n 15 à 20 euro en blijft gedurende drie jaar geldig.
  • De groene kaart en andere boorddocumenten
    De groene kaart bewijst dat je wel degelijk een autoverzekering afgesloten hebt. Deze kaart blijft slechts een beperkte tijd geldig. Indien je met de wagen op reis vertrekt naar een land dat is doorstreept op de groene kaart, neem dan zeker contact op met jouw verzekeringsmakelaar of verzekeringsmaatschappij. Vraag jouw makelaar of verzekeraar of er een mogelijkheid is om de dekking uit te breiden voor het doorstreepte land. Indien dit onmogelijk zou zijn, dan zal je een tijdelijke autoverzekering moeten aanvragen aan de grensovergang van het land dat je wenst te bezoeken.Denk er ook aan dat je de originele documenten die wettelijk verplicht zijn in België ook steeds moet kunnen voorleggen in het buitenland. Zorg er dus voor dat je het gelijkvormigheidsattest en het inschrijvingsbewijs van jouw ook steeds bij hebt.
    Vergeet ook niet om een Europees aanrijdingsformulier mee te nemen indien je binnen de Europese Unie reist.

Vertrekken naar het buitenland

  • Indien je graag files wil vermijden tijdens de zomermaanden, vertrek dan niet tijdens de druktste weekends (ook wel  ‘zwarte weekends’ genoemd). Deze zwarte weekends zijn de drukste weekends die vallen halvewege juli tot half augustus.
    Je ondervindt eveneens gegarandeerd fileleed tijdens het eerste weekend van het bouwverlof in België.
    Veel hangt natuurlijk af van het die een belangrijke rol speelt bij de vakantieuittochten. Er trekken immers veel dagjestoeristen naar de Belgisch kust als het zonnig weer is, waardoor er extra verkeersdrukte is op de Belgische wegen.

Tijdens de reis

  • ’s Nachts rijden is aanzienlijk gevaarlijker dan overdag rijden. Er gebeuren maar liefst zo’n drie keer vaker ongevallen ’s nachts, dus vermijd  om ‘s nachts te vertrekken op reis met de wagen.
  • Een wagen die is gevuld met zowel passagiers als met bagage zal anders reageren dan met een wagen zonder deze inhoud. In het bijzonder zal de remafstand langer zijn door het extra gewicht.
    Met een zware inhoud hou je er ook best rekening mee dat je voorzichtiger doorheen bochten dient te gaan, dus rem hier tijdig en voldoende af.
  • Neem gemiddeld elke 200 km een pauze van minstens twintig minuten om jouw armen en benen te strekken. Dat komt overeen met een tussenstop elke twee uur.
  • In bergachtige gebieden rem je bij voorkeur op de motor. Zo spaar je de remmen van jouw wagen. Wanneer je afdaalt kan je dit best doen in dezelfde versnelling die je gebruikt wanneer je bergop rijdt.