Autoverzekering FAQ

Heeft mijn voertuig een BA Autoverzekering nodig?

Een BA Autoverzekering moet afgesloten zijn voor elk voertuig dat zich op de openbare weg begeeft. Dat wil zeggen dat ook een voertuig dat geparkeerd staat op de openbare weg verzekerd moet zijn, niet alleen voertuigen die rijden.

Ook publiek toegankelijke terreinen en niet-openbare terreinen die voor een beperkt aantal mensen openstaan vallen onder de ruime term ‘openbare weg’. Of dit nu een parkeerplaats voor eigen woning is (die ten opzichte van het voetpad inspringt) of de parkeerplaatsen bij het voetbalveld… Alle plaatsen die vrij toegankelijk en bereikbaar zijn worden beschouwd als openbaar.

Schade aan een raceauto tijdens een autorace daarentegen wordt niet door een BA autoverzekering gedekt. Hier moet wettelijk gezien een speciale verzekering voor afgesloten worden.

Twee types voertuigen vallen onder de BA Autoverzekering:

Bromfietsen en gemotoriseerde voertuigen

Hier horen ook elektronische rolstoelen voor minder mobiele mensen toe.

Aanhangwagens, mits volgend onderscheid:

  • De verzekering van het voertuig geldt ook voor de aanhangwagen wanneer deze aan het voertuig vast zit. Let op: bij sommige verzekeraars moet je vooraf melden dat je een aanhangwagen gebruikt!
  • Een voertuig moet apart verzekerd worden met een BA Autoverzekering wanneer de aanhangwagen niet aan het voertuig hangt. Dit geldt niet voor aanhangwagens waar de maximaal toegelaten massa minder dan 500 kg is. Ook landbouwaanhangwagens en werfvoertuigen zijn uitgezonderd. De verzekering BA Privéleven of BA Uitbating komen in actie wanneer deze aanhangwagens bij een ongeval betrokken zijn.

Het inschrijvingsnummer, merk en type voertuig staan vermeld in het verzekeringscontract. Op deze manier kan precies nagegaan worden werk voertuig verzekerd is. Als bewijs van deze verzekering geldt de groene kaart van het voertuig.