Autoverzekering FAQ

Hoe vul je een aanrijdingsformulier correct in?

Het aanrijdingsformulier dient om de omstandigheden van een ongeval duidelijk te maken voor de betrokken verzekeringsmaatschappijen. De verzekeringsmaatschappij gebruikt dit document om te bepalen wie precies aansprakelijk was voor het ongeval. Hierdoor kan ook de schadevergoeding sneller uitbetaald worden.

Geldig in gans Europa

Overal in Europa kun je hetzelfde aanrijdingsformulier gebruiken. Het maakt niet uit of je in België of Oostenrijk bij een ongeval betrokken bent geraakt, je gebruikt het uniforme aanrijdingsformulier dat de verzekeringsmaatschappij jou heeft gegeven.

Praktisch

Het Europees aanrijdingformulier dat je gebruikt bij een ongeval vul je samen met de andere betrokken bestuurder(s) in. Het bestaat uit twee bladen waartussen doorslagpapier zit. Om er zeker van te zijn dat de informatie op beide bladen goed leesbaar is, moet je een balpen gebruiken bij het invullen.

Neem voor het invullen ruim de tijd. Het is voor een verzekeraar erg handig als het invullen nauwkeurig gebeurt zodat de verzekeraar de aansprakelijkheden makkelijk en zonder twijfels kan vaststellen. Wanneer er politie ter plaatse is kan deze ook om haar advies worden gevraagd.

Gebruiksaanwijzing

Vul zowel de voor- als achterzijde van het aanrijdingsformulier in.

  • Langs de voorzijde vind je alle informatie over de omstandigheden van het ongeval. Vul deze voorzijde ter plaatse in en zorg dat zowel jijzelf als de andere betrokken bestuurder(s) deze ondertekenen. Wanneer jullie het niet eens zijn over de omstandigheden kan je in het vak ‘Opmerkingen’ jouw versie op de feiten toelichten. Daarnaast kun je op de achterzijde tekst kwijt in het vak ‘Aansprakelijkheden’.
  • Op de achterzijde kan jouw verzekeringsmaatschappij informatie noteren over de materiële schade en de eventuele fysieke schade die het ongeval heeft veroorzaakt.

Lees hier meer tips om het aanrijdingsformulier in te vullen en klik hier om een voorbeeld van het aanrijdingsformulier te downloaden.