Leningen BNP Paribas Fortis

Het Woonkrediet | De hypothecaire lening van BNP Paribas Fortis

BNP Paribas Fortis Met het Woonkrediet van BNP Paribas Fortis beschik je over een hypothecaire lening die je helpt om jouw vastgoedplannen te realiseren op maat van je wensen & noden.

Maak via het overzicht hieronder een simulatie voor het afsluiten van een woonkrediet bij BNP Paribas Fortis en andere kredietverstrekkers.

 • Je krijgt tot vier maanden bedenktijd nadat je jouw kredietaanvraag hebt ingediend bij BNP Paribas Fortis
 • Je krijgt tot 36 maanden uitstel voor het terugbetalen van het kapitaal
 • Je kan soepele formules kiezen voor jouw hypothecaire lening die je op elk moment kan aanpassen
 • Je geniet optimale fiscale voordelen, dus maximale belastingsverminderingen
 • Indien je energiezuinig bouwt, dan geniet je bovendien van groene eco-voordelen.

Je kan bij hypothecaire leningen kiezen uit verschillende formules en looptijden. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden bij BNP Paribas Fortis.

Vaste rentevoet

Het bedrag dat je maandelijks terug dient te betalen voor jouw hypothecaire lening blijft onveranderd tijdens de ganse looptijd van je lening.

 • Voordelen vaste rentevoet
  Hypothecaire leningen met een vaste rentevoet bieden jou zekerheid doordat je op voorhand weet dat je rentevoet steeds dezelfde zal blijven gedurend de duur van je lening. Een hypothecaire lening kiezen met een vaste rentevoet is interessant wanneer de rentevoeten laag staan.
 • Looptijd van de lening
  De looptijd van een hypothecaire lening met vaste rentevoet ligt tussen de 10 en 30 jaar.
 • Werkwijze
  Je legt de interest die je betaalt vast voor de volledige looptijd van jouw lening. Het vastgelegde maandelijkse bedrag kan hierna nooit meer stijgen of dalen. Voor de zekerheid die een vaste rentevoet jou biedt betaal je wel een hogere rente dan bij een variabele rentevoet.

Variabele rentevoet

Het bedrag dat je maandelijks terugbetaalt kan zowel stijgen als dalen, maar dan wel steeds binnen een bepaalde marge die vooraf wordt vastgelegd.

 • Stijgingen en dalingen variabele rentevoet
  Formules met een variabele rentevoet bieden de laagste interest en zijn dus de goedkoopste vorm van hypothecaire leningen.
  De interest evolueert mee met de fluctuaties in de economische situatie. Wanneer de rentevoeten laag staan, dan dalen ook de interesten die je tijdens die periode zal betalen. Stijgen de rentevoeten daarentegen door een wijziging in de economische situatie in België of in de wereld, dan zal jouw lening tijdens die periode duurder worden.
 • Flexibiliteit
  De hypothecaire lening biedt jou de mogelijkheid om tijdens de duur dat je lening loopt, op de datum van de contractuele herziening van jouw rentevoet, naar een andere formule overstappen, bijvoorbeeld met vaste rentevoet. Je kan dankzij deze flexibiliteit op een bepaald ogenblik waarop de rentevoeten laag staan dus beslissen om de variabele rentevoet in te ruilen voor een lage vaste rentevoet.
 • Looptijd van de lening
  De duur van een hypothecaire lening met variabele rentevoet varieert tussen de 10 en 30 jaar.
 • Werkwijze
  De rentevoet voor het Woonkrediet wordt op vooraf bepaalde tijdstippen herzien. De ene maand betaal je bijvoorbeeld iets minder dan een andere maand, of net andersom. De stijgingen of dalingen van de rentevoet zijn weliswaar beperkt tot een bepaald percentage ten opzichte van de oorspronkelijke rentevoet.

Variabele rentevoet en vaste maandelijkse terugbetaling

Het bedrag dat je elke maand terugbetaalt blijft ongewijzigd, maar de looptijd van jouw krediet kan worden verkort of verlengd.

 • Voordeel van deze formulie
  Je hoeft met deze formule geen extra financiële inspanning te leveren wanneer de rentevoet van jouw krediet stijgt.
 • Looptijd van de lening
  De oorspronkelijke looptijd bedraagt 15, 20 of 25 jaar, maar deze kan verkort of verlengd worden.
 • Werkwijze
  Je betaalt maandelijks eenzelfde bedrag, maar bij een interestverhoging wordt jouw hypothecaire lening met maximaal 3 of 5 jaar verlengd. Dit gebeurt op basis van de oorspronkelijke looptijd van jouw woonkrediet. Bij een interestverlaging verkort de looptijd van het krediet zonder enige beperking.

Specifieke formules

Er bestaan nog andere formules voor hypothecaire leningen, namelijk de formules die worden gebruikt voor specifieke situaties zoals het Bulletkrediet, Home Fund Plan, etc.). Je kan op een kantoor van BNP Paribas Fortis terecht indien je graag meer details wenst te bespreken voor jouw persoonlijke situatie. Een medewerker zal jou dan helpen met het samenstellen van een oplossing op maat.

Het bedrag dat je maandelijks aflost voor jouw hypothecaire lening omvat twee luiken:

 • de kapitaalaflossing
 • de interesten op het saldo

Jouw maandbedrag varieert naargelang de gekozen terugbetalingswijze:

 • Terugbetaling via gelijke maandelijkse aflossingen
  Het terug te betalen bedrag blijft steeds hetzelfde
 • Terugbetaling via vaste kapitaalaflossingen
  Het te betalen bedrag is in het begin hoger, maar neemt gaandeweg af.

Kies je voor een formule met vaste of variabele rentevoet? Dan kan je dankzij het Soepel Woonkrediet van BNP Paribas Fortis ook de manier van terugbetalen aanpassen tijdens de looptijd van jouw woonkrediet. Je leest hieronder meer details over deze variant op het hypothecair Woonkrediet.

Het Soepel Woonkrediet van BNP Paribas Fortis

Aanpassen van je hypothecair krediet bij aanvang & tijdens looptijd

Verandert jouw financiële of familiale situatie tijdens de loop van jouw hypothecaire lening? Dan heb je verschillende mogelijkheden om jouw woonkrediet mee te laten evolueren.

Bij de start:

 • Ruime bedenktijd bij de aanvraag
  Vanaf de aanvraagdatum van jouw woonkrediet krijg je 4 maanden tijd om de kredietakte te tekenen, en dit aan de voorwaarden van het oorspronkelijke aanbod.
 • Lichtere afbetaling bij het begin van de looptijd
  Je hoeft pas na 36 maanden te starten met de terugbetaling van het kapitaal. Tijdens die periode betaal je enkel de interesten op de bedragen die je hebt opgenomen. Pas daarna start je met de terugbetaling van het geleende kapitaal. Deze mogelijkheid is met name interessant als jouw gezinsbudget moet instaan voor zowel huurkosten als de lening.
 • Meteen energiebesparingen uitvoeren
  Energiebesparende werken hoef je niet uit te stellen, je kan ze meteen laten uitvoeren en direct profiteren van de Ecovoordelen (zie details hieronder). En daar komen nog eens alle premies en fiscale voordelen bovenop.

Tijdens de looptijd kan je:

 • de terugbetaling van het kapitaal tijdelijk opschorten. Ideaal wanneer je financieel even een stapje terug moet zetten.
 • de looptijd van het krediet verlengen of verkorten, als je per maand minder wil aflossen – of net minder lang wilt afbetalen. De nieuwe looptijd kan gesimuleerd worden via deze simulatietool.
 • opnieuw opnemen wat je al hebt terugbetaald of zelfs meer opnemen.

Eco-voordelen van het Woonkrediet

Indien jouw verbouwingsplannen in aanmerking komen voor de fiscale premie bij energiezuinige werken, dan biedt BNP Paribas Fortis jou de mogelijkheid om meer dan 80% van de waarde van jouw verbouwingsplannen of woning te lenen zonder renteverhoging. De normale aanvaardingsregels blijven van toepassing. Je hebt ook de mogelijkheid om jouw geldopname te spreiden over 36 maanden, zonder dat je hiervoor een kostenvergoeding hoeft te betalen. Dit kan ook als jouw bouwplannen voldoen aan de isolatienormen beschreven in de tarievenfiche van BNP Paribas Fortis.

Fiscale voordelen van het Woonkrediet

De financiering van de aankoop, bouw of aanpassing van een onroerend goed via een Woonkrediet heeft gunstige fiscale gevolgen. De wetgeving op dat vlak is echter complex. Als je wil rekenen op een maximaal belastingvoordeel, dan kan je best een afspraak maken op een kantoor van BNP Paribas Fortis.

Premies en toelagen

Elk gewest kent financiële tegemoetkomingen toe. Maak er gebruik van, ze kunnen jou aanzienlijke besparingen opleveren!

Let op, geld lenen kost ook geld!

Simulatie woonkrediet

FINANCIËLE INSTELLING RENTE (JKP) SIMULATIE EN OFFERTE MINIMUM BEDRAG MAXIMUM BEDRAG VOOR PRIVÉ GEBRUIK VOOR BEROEP OF BEDRIJF
ING Bank vanaf 1,70% OfferteSimulatie € 10.000 Nee Ja Nee
Record Bank vanaf 1,70% OfferteSimulatie € 5.000 Nee Ja Nee
BNP Paribas Fortis vanaf 1,70%   € 12.500 Nee Ja Nee