Diefstalverzekering tips

Tips tegen inbraak in jouw woning

Hoe bescherm je jouw woning tegen inbraak en diefstal?

Uit statistieken van de federale politie blijkt dat er in België elke 6 à 7 minuten wordt ingebroken. De kans dat een inbreker ook jouw huis wil binnendringen is zo’n 5 op 100. Dit lijkt niet veel, maar stel dat hij toch net jouw huis uitkiest… Met een paar eenvoudige maatregelen, kan je inbrekers al snel ontmoedigen.

 • Laat bij het verlaten van jouw huis geen waardevolle eigendom in het zicht staan. Berg jouw kostbare bezittingen daarom op in een brand- en diefstalwerende kluis.
 • Zorg ervoor dat deuren én ramen dicht en afgesloten zijn.
 • Laat een aantal lampen met behulp van een tijdschakelaar branden als je langer weggaat. Een schakellamp die aanspringt wanneer er iemand voorbij komt of wanneer het donker wordt, schrikt inbrekers ook af.
 • Plak geen briefjes aan de deur als je weg bent.
 • Voorzie jouw deuren van gecertifieerde sloten. Geef sleutels een vaste bewaarplaats, maar gebruik geen labels met adres op.
 • Vraag familie of buurtbewoners of ze voor jouw post willen zorgen wanneer je op vakantie bent. Schakel jouw telefoon door zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.
 • Zorg ervoor dat het groen rond jouw huis laag is, want goed zicht op ramen en deuren werkt preventief. Berg klimmateriaal zoals ladders op zodat deze niet kunnen worden gebruikt door inbrekers om in jouw woning te geraken.
 • Waarschuw steeds de politie bij twijfel of verdachte situaties.
 • Plaats een erkend alarmsysteem.
 • Vraag aan personen die zich aanbieden voor opname van een meterstand, controle op inbraak (politie) enz. steeds een legitimatiebewijs.
 • Check bij jouw verzekeringsmakelaar of je wel degelijk voldoende bent verzekerd tegen diefstal. Gemiddeld beschikken slechts zo’n 30 % van de verzekerden over een polis die dekking beidt tegen schade & verlies door inbraak & diefstal.

Nog meer tips tegen inbraak

Dieven hanteren de 5-minutenregel

 • 30 seconden om in te breken
 • 4 minuten om de buit samen te stellen
 • 30 seconden aftocht

In 5 minuten tijd kan je dus jouw kostbare bezittingen kwijt geraken. Hoe langer de inbraak duurt, hoe meer risico de inbreker loopt om op heterdaad betrapt te worden. Als hij er niet in slaagt jouw woning binnen te dringen binnen de drie minuten, dan houdt hij het meestal voor bekeken. Het komt er dus op aan om de inbreker zo lang mogelijk aan het lijntje te houden totdat hij opgeeft.

Vermijd een onbewoonde indruk

Dieven zien hun kans als er niemand thuis is. In tegenstelling tot wat de meesten vermoeden, gaan inbrekers steeds vaker op pad in de vroege avond. Dan begint het immers vaak al te schemeren en zijn de meesten nog niet  thuis van hun werk.
En als je jouw kinderen gaat ophalen van school, zorg er dan voor dat je de woning goed afsluit, ook al ben je slechts tien minuutjes weg.

Ben je langer dan één dag afwezig?

Vraag dan aan de buren of familie om regelmatig de rolluiken op en neer te laten en de brievenbus leeg te maken. Ook jouw wijkagent kan een oogje in het zeil houden. Vermijd ook briefjes aan de deur zoals voor de bakker of voor andere leveranciers, dat komt namelijk overeen met het sturen van uitnodigingen naar potentiële dieven.

Pas op met wat je aan de grote klok hangt

Pas op met wat je rondvertelt wat je allemaal in huis hebt liggen, hoeveel die nieuwe flatscreen heeft gekost of waar de sleutels van de auto liggen. Wees ook behoedzaam voor welke informatie je deelt op sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, etc…. Je weet nooit wie er allemaal meeluistert of meekijkt. Het staat in elk geval vast dat ook dieven deze websites raadplegen om te onderzoeken wie op vakantie vertrekt, voor hoe lang, waar men woont, etc. Dankzij deze vaak openbaar gepubliceerde informatie kunnen dieven een perfect inbraakplan voorbereiden…