Brandverzekering FAQ

Welke vergoeding ontvang ik van mijn brandverzekering?

Nieuwwaarde

Je krijgt de nieuwwaarde van de woning vergoed wanneer jij de eigenaar van de woning bent. Op deze manier wordt het je mogelijk gemaakt de woning opnieuw te bouwen, zelfs als de bouwprijzen nu veel hoger liggen dan toen de oorspronkelijke woning gebouwd werd.

Ben je een huurder dan wordt de schade aan de gehuurde woning vastgesteld op basis van de werkelijke waarde. Dit bedrag wordt berekend door de nieuwwaarde te nemen en daar de slijtage af te trekken. Slijtage houdt rekening met hoe oud het huis is, hoe het gebruikt is, hoe het onderhouden is en de kwaliteit van de woning. Dit is een logisch bedrag aangezien de aansprakelijkheid van een huurder ten opzichte van zijn huisbaas zich beperkt tot de werkelijke waarde van de gehuurde woning. Vaak wordt in de praktijk de werkelijke waarde – en dus de premie – door de verzekeraar vastgesteld aan de hand van de huurprijs.

Inboedel

Op basis van de “nieuwwaarde” stelt de verzekeraar de schade voor de inboedel vast. Deze kan hij verminderen wanneer er meer dan 30% slijtage is. Er gelden vaak specifieke vergoedingen voor huisdieren, beroepsmateriaal, elektronische toestellen, koopwaren, juwelen en andere waardevolle voorwerpen.

Opgepast!
De ‘vastgoedwaarde’ van de woning is niet van belang. Enkel en alleen de bouwtechnische waarde is hier van belang. Een gelijke woning zal in een dure wijk evenveel vergoeding opleveren als in een goedkopere landelijke omgeving!