Brandverzekering dekkingen

Ben ik voldoende verzekerd door mijn brandverzekering?

Vaststellen van de correcte verzekerde waarde

De verzekeraar moet weten hoeveel jouw woning en inboedel waard is om je correct te verzekeren. Om deze waarde vast te stellen bestaat er een evaluatierooster. Vul dit rooster correct in om ervoor te zorgen dat je niet onderverzekerd bent. Een uitzondering is mogelijk wanneer er veranderingen optreden waardoor de waarde van jouw woning en/of inboedel wordt beïnvloedt zonder dat je hier melding van hebt gemaakt. Je bent immers verplicht om steeds wijzigingen aan je verzekeraar te melden. Een expertise om de waarde van het gebouw te bepalen kan als alternatief worden ingezet voor het evaluatierooster.

Aangezien de waarde van je woning en inboedel doorheen de jaren evolueert, is het belangrijk om steeds jouw brandverzekeraar goed op de hoogte te houden van mogelijke wijzigingen in de waarde van jouw woning.

De ABEX-index

De prijzen van nieuwbouw-woningen worden gevolgd door de ABEX-index.

Na een brand moet je jouw huis opnieuw bouwen. Dit moet mogelijk gebeuren met de vergoeding van de verzekeringsmaatschappij. De verzekerde waarde van de woning evolueert en daarmee ook de premie, en dit steeds in functie van de evolutie van de ABEX-index.

Wettelijk is deze indexering niet verplicht. Toch wordt deze index op de meeste contracten toegepast zodat de verzekerde waarde op een goede manier mee evolueert. Controleer of deze indexering mee vermeld staat in het contract dat je afsluit met jouw verzekeringsmaatschappij of makelaar in verzekeringen.

Verbouwingen

Je zult aanpassingen aan jouw woning altijd moeten melden aan jouw verzekeraar zodat de verzekerde waarde van de woning kan worden aangepast.

Door aanschaf van bijkomende waardevolle zaken

Natuurlijk is het mogelijk dat je in de loop der jaren waardevolle meubels aanschaft of erft. Deze spullen zullen ook deel uitmaken van de verzekerde inboedel. De uitbreiding van jouw inboedel dien je ook steeds te melden bij je brandverzekeraar.

Het belang van verzekerde waarde

Je bent onderverzekerd wanneer de verzekerde waarde niet voldoende is om de desbetreffende bezittingen te vervangen. De verzekeraar zal in dergelijk geval ook evenredig minder uitkeren.

Oververzekering is ook niet de bedoeling

Het is niet verstandig om de inboedel te verzekeren voor méér dan de werkelijke waarde. Je ontvangt bij schade immers nooit méér voor de verloren zaken dan de nieuwprijs.